(VIDEO) Sve više migranata se pokušava vratiti u Srbiju: Mrzim policiju Slovenije, mrzim hrvatsku policiju…

Nakon dvije godine u kojima je USK bio žarište migrantske krize, situacija na terenu se polako mijenja. Loši uslovi, posebno u kampu Vučjak, dolaskom zime migrante okreću u drugom pravcu. Tako je od početka godine u Zvorniku registrovano blizu 500 migranata koji pokušavaju da se vrate u Srbiju, preko koje bi nastavili put prema EU.

Zvornik se prema stanju na terenu pretvara u novi migrantski centar koji će funkcionisati sa podrškom države ili bez nje. Za razliku od kolega iz Hrvatske, bh. graničari, kojih nema dovoljno, u skladu sa mogućnostima odvraćaju migranate od ilegalnog prelaska granice, čak i kada to znači zadržati ih u BiH.

U Zvorniku srećemo Alija Kalila iz Sirije sa trojicom braće i ujakom. Prilazimo im s leđa dok gledaju Drinu, prvu i možda najtežu prepreku na putu prema EU. Ali je s porodicom bio 45 dana u Bihaću. Došao je do Slovenije, ali kaže, slovenačka policija ih je lišila slobode, predavala hrvatskoj policiji, koja ih je silom vraćala u BiH.

– Mrzim policiju Slovenije, mrzim hrvatsku policiju. Oni su me udarali, oni su mi oduzeli novac, jaknu, telefon, s bijesom na licu priča za Oslobođenje Kalil. On je iz Sirije došao pješke, a za to mu je trebalo 100 dana. Tako će i do Holandije, koja mu je krajnje odredište, a na pitanje kako će preći Drinu, odgovara “pješke, po noći ili plivajući”.

Mnogi su život izgubili pokušavajući plivati Drinom, ne sluteći da će je morati dva puta prelaziti.

Granična policija od početka godine odvratila je 5.500 migranta od pokušaja da ilegalno uđu u BiH.

– Jedinica Granične policije Zvornik pokriva 160 kilometara granice između Srbije i BiH. Cijelom dužinom je prirodna granica rijeka Drina, što predstavlja jedan od velikih izazova kada su u pitanju ilegalne migracije, kaže Elmedin Mujkić, pomoćnik komandira u Jedinici GP Zvornik. On nam je ispričao i kakve sve metode i koja sredstva koriste migranti za prelazak preko rijeke Drine.

Dok ne nađu način za izlazak iz BiH, migranti borave u Zvorniku. Spavaju uz rijeku, pokraj puta u šatorima ili na livadi. Građani kažu da su mirni i da ne prave probleme…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79