Sve više mladih u BiH bori se sa nekim oblicima mentalnih problema

Stručnjaci upozoravaju da se mentalno stanje bh. društva pogoršalo u pandemiji i da država mora više izdvajati za ovu oblast. Kao neke od uzroka pogoršanja mentalnog zdravlja navode otkaze na poslu, neizvijesnost i tešku političku situaciju.

Tuzlak Grozdan Grozdanović, prve psihičke probleme je osjetio prije rata, radeći sa opasnim hemikalijama u jednoj tuzlanskoj firmi. Jaki simptomi su ga natjerali da se javi doktoru.

– Osjetio sam gušenje na lijevoj strani i jaku nervozu. Onda sam rekao da imam probleme, onda su me poslali na liječenje, priča nam Grozdan.

Grozdanović se godinama liječi antidepresivima. Uz lijekove pomaže mu radnookupaciona terapija, gdje iskazuje svoje talente za rad sa drvetom.

Grozdan je član udruženja Fenix Tuzla, koje okuplja osobe sa psihičkim problemima. Redovan član je i Vahid Đulović, koji kaže da su druženje i rad najbolja terapija protiv prihičkih problema.

– Bijesa uvijek bude, bilo je i prije i sad bude. Sada si već naučio kako ga kanalisati i da kažemo narodski gdje ga izbaciti, kaže Vahid.

BiH po pitanju mentalnog zdravlja stoji dosta loše, smatra psiholog Bojan Šošić, brine i sve veći broj mladih sa nekim oblicima mentalnih problema.

– To su anksionzni poremećaji, u prvom planu generalizirani anksiozni poremećaji. Naša civilizacija u cjelini ide u tom nekom smijeru nama nepoznatih efekata izmiještanja života u virtuelni svijet, pojašnjava Šošić.

Drugi važan uzročnik je neizvijesnost koju nosi budućnost. Suicid kao posljedica mentalnih problema sve je učestalija pojava u BIH. Zbog toga je važno učešće šire društvene zajednice na njegovanju mentalnog zdravlja.

– Prevencija je moguća. Mnoge studije jasno pokazuju da osoba koja razmišlja o suicidu prolazi faze, da tako kažem, kolebanja, naglašava Šošić.

Stručnjaci kažu da je rješenja mnogo – prvi je razgovor o problemu, zatim prihvatanje bolesti kao sastavnog dijela života, a treći koji je u našoj zemlji jako zastupljen, prestati uzimati terapiju na svoju ruku, piše Okanal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79