SVE VIŠE NASTRADALIH BICIKLISTA!

Ukupno šest života biciklista ugašeno je u prvih devet mjeseci ove godine, a u saobraćajnim udesima je učestvovalo 129 bicikala, potvrđeno je “Nezavisnim” iz MUP-a RS.

Ova crna statistika poraznija je u odnosu na prošlogodišnju, kada su poginula četiri biciklista.

Kako nam je rečeno iz MUP-a RS, u periodu od januara do septembra tekuće godine u saobraćajnim nezgodama lakše povrede zadobilo je 82 biciklista, a teško ih je povrijeđeno 23.

Biciklisti često dolaze u sukob sa vozačima jer se zbog toga što nemaju izgrađene biciklističke staze kreću po kolovozu, rijetko koriste obaveznu opremu, a najviše sukoba imaju na pješačkim prelazima.

“Jednom sam tako izlazio iz kružnog toka i za dlaku izbjegao djevojku koja je na biciklu brzo krenula preko pješačkog i začas se stvorila u mojoj traci. Uopšte ne znam otkud im ideja da ne silaze sa bicikla na pješačkom, a dosta puta sam svjedočio tome”, kaže izrevoltirani vozač Bojan K. iz banjalučkog naselja Kočićev vijenac.

Iz MUP-a RS napominju da su biciklisti, kao i svi drugi učesnici u saobraćaju, dužni poštovati pravila koja su jasno definisana.

“Vozač bicikla je obavezan da pješački prelaz koristi tako što će gurati bicikl pored sebe za vrijeme prelaska preko pješačkog prelaza”, navode iz MUP-a RS.

Napominju i da je u prvih 10 mjeseci ove godine sankcionisano 94 biciklista zbog nekorištenja svjetloodbojnog prsluka ili odgovarajuće retroreflektujuće opreme u periodu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti.

“Zbog nepropisnog prevoženja djece sankcionisana su četiri vozača bicikla”, navode iz MUP-a RS.

Ističu da je za nekorištenje svjetloodbojnog prsluka ili odgovarajuće retroreflektujuće opreme koja obezbjeđuje adekvatnu uočljivost bicikliste predviđena novčana kazna u iznosu od 50 KM.

“Potrebno je istaknuti da je obaveza svih učesnika u saobraćaju, bez obzira na zaprijećene sankcije, da poštuju saobraćajne propise i da unapređuju saobraćajnu kulturu, jer na takav način doprinose ličnoj bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika”, navode iz MUP-a RS.

Biciklisti kažu da je potrebno više staza na području grada, jer je u porastu i broj onih koji se voze dvotočkašima.

“I oni za volanom bi trebalo da budu pažljiviji, a ne da bukvalno jure na nas bicikliste”, rekli su oni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79