Sve više nesreća na autoputevima: Okreću se u tunelima, ruše znakove, voze u pogrešnom smjeru…

Vožnja u suprotnom smjeru, okretanje nasred saobraćajne trake, vožnja unazad u tunelu… samo su neke od izuzetno opasnih situacija koje se dešavaju na autoputevima u Federaciji.

Nisu samo vozači ti koji čine prekršaje na autoputu. Nerijetko je slučaj da pješaci i biciklisti ulaze i kreću se autoputom iako je to zakonom zabranjeno.

    Glavni krivac

Svake godine se bilježi sve više vozača na autoputu, ali i sve više saobraćajnih nesreća. Lani ih je bilo čak 235, pretprošle godine 212, a 2016. 199. Prema podacima ministarstava unutrašnjih poslova, u više od 50 posto slučajve glavni krivac je neprilagođena brzina.

Kako je dionica Kakanj – Visoko najduža dionica na autocesti A-1, na njoj se dogodi najviše saobraćajnih nezgoda.

– Vozači najmanje poštuju ograničenja brzine prilikom kretanja na autocesti, a posebno se ne poštuje na mjestima gdje su niža ograničenja, upravo na mjestu izvođenja radova i na prilazima naplatnim mjestima – rečeno je za “Avaz” iz “Autocesta FBiH”.
Ugrožavanje sigurnosti

Posebno ističu da na mjestima gdje su radovi, vozači teretnih vozila ne poštuju ograničenja brzine.

Bahatost ili neznanje vozača koji čine ovakve prekršaje, pri čemu ugrožavaju i svoju i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, bilježile su nadzorne kamere Odjela za upravljanje i nadzor saobraćaja “Autocesta FBiH”. Trenutno je u funkciji 306 kamera, a u Kontrolnom centru radi 15 operatera.

15 operatera Kontrolnog centra nadgleda situacij, 306 kamera instalirano za nadzor, 235 saobraćajnih nesreća bilo prošle godine, prenosi Avaz.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79