Sve više ovisnika o alkoholu u doba pandemije, podrška prijeko potrebna

Pacijenti Zavoda za bolesti ovisnosti rizična su kategorija i sa medicinskog i sa sociološkog aspekta. Iako je određeni broj pacijenata bio zaražen korona virusom, kontrola je vršena bez prekida uz poštivanje svih mjera zaštite.

Dva su cilja zeničkog Zavoda za bolesti ovisnosti u toku pandemije korona virusa- održati maksimalnu zaštitu uposlenika i korisnika, kao i kontinuitet djelatnosti.

“Organizovali smo jedan mobilni tim koji je direktno terapiju nosio pacijentima kući na kućna vrata, dakle, ljekar, psiholog, socijalni radnik i medicinski tehničar su tim pacijentima nosili terapiju”, kazao je zamjenik direktora Zavoda za bolesti ovisnosti Mirnes Telalović.

Koliko je to bitno znaju upravo korisnici. Kenan Izmirlić smješten je na Odjel detoksa.

“Ovi ljudi ovdje nam sada pomažu da se resocijalizujemo, da se ponovo pokušamo, iz tih naših ćorsokaka, da tako kažem, vratimo na ulicu da budemo korisni članovi društva”, istaknuo je Kenan Izmirlić, liječeni alkoholičar i pacijent ZZBO.

Vid podrške je i telefon za psihološku podršku namijenjen pacijentima, njihovim porodicama i širem građanstvu. Odziv građana, naročito starijih, je veliki.

“Čini mi se da je to moguće da je to populacija, dakle jeste učestvovala u ratu, ali moguće je pandemija i uslovi života u pandemiji možda bio okidač za vraćanje onih ratnih trauma i ratnih dešavanja”, dodao je Telalović.

Alkoholizam je bolest svih organa što sa sobom povlači veći rizik od zaraze i širenja COVID-19. Najvažnije je rano otkrivanje i djelovanje da bi se izbjegla farmakoterapija.

“Da ne bi došlo do te situacije, potrebno je samo na vrijeme stvoriti jedan osjećaj odgovornosti prema samom sebi, prema svom djetetu, prijatelju, supružniku, saputniku animirat ga i uputiti da mu se pruži adekvatna podrška i pomoć od lica koja se bave time”, pojasnio je direktor Zavoda za bolesti ovisnosti Amir Čustović.

Destigmatizacija u društvu doprinjet će efikasnijem liječenju pacijenata što je naročito važno u godini kada se sve više sugrađana suočava sa ovom ovisnošću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79