Sve više zaražene djece: Za jedan dan korona potvrđena kod 56 predškolaca i đaka

Za 24 časa, a zaključno sa jučerašnjim danom, u Srpskoj je korona virus potvrđen kod još 310 osoba, što je nešto više od 44 odsto onih koji su testirani zbog sumnje na SARS-CoV-2.

U ovom periodu, korona je otkrivena i kod ukupno 56 predškolaca i učenika, dok smo dan ranije, u ovim starosnim grupama, imali 49 zaraženih.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je SARS-CoV-2 za 24 časa, a zaključno sa jučerašnjim danom, potvrđen kod četvoro djece do pet godina, 24 starosti od šest do 14, te njih 28 u grupi od 15 do 19 godina.

To znači da je, od ukupnog broja registrovanih slučajeva zaraze za jedan dan, svaki šesti bio u nekoj od ovih kategorija.

Ljekari ističu da ovaj talas epidemije karakteriše i to da se više zaražavaju djeca.

– Infekcija se pomijera prema mlađem uzrastu, pa u ovom talasu procentualno imamo više inficiranih mlađih od 18, pa čak i mlađih od 12 godina. Na svu sreću, nismo imali teških ishoda kod djece, ali treba biti veoma oprezan. Jer, gdje ima više oboljelih, mogu se desiti i teže kliničke slike. Najefikasnija mjera borbe protiv korone je vakcinacija kojom štitimo sebe, ali i sve oko sebe – starije, imunokompromitovane, djecu do 12 godina, koja kod nas ne podliježu vakcinaciji – rekao je za Srpskainfo epidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja dr Mladen Grujičić.

Od početka ove školeske godine, korona virus je u Srpskoj registrovan kod ukupno 1.062 osnovca i srednjoškolca, što je više od 12 odsto od ukupnog broj potvrđenih slučajeva zaraze.

U ovom period, SARS-CoV-2 je potvrđen i kod 65 mališana starosti do pet godina piše Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79