Sve više zemalja u EU poziva da se i BiH dodijeli kandidatski status

Nakon što je Evropska komisija zvanično preporučila da Ukrajina dobije status države kandidatkinje za pristupanje Evropskoj uniji, iz Evrope stiže sve više ohrabrujućih poruka koje pozivaju da se prema BiH jednako postupi.

Jučer je predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu apelirajući da se BiH bezuslovno dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

Pahor je mišljenja da bi takva odluka ojačala probosanske snage u BiH, a da je u kontekstu rata u Ukrajini potrebno poduzeti konkretne korake kako bi se EU što prije proširila na zapadni Balkan.

Predsjednik Slovenije istakao je da su posljedice presporog procesa proširenja EU najočiglednije u BiH jer se time ugrožava sigurnost, raste nacionalizam, te se javljaju tendencije promjene granica u neposrednom susjedstvu bloka

Na Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu, jučer je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao da EU treba spustiti standarde za zemlje Zapadnog Balkana kako bi se olakšao proces pristupanja.

Milanović smatra da odugovlačenje pristupnih procesa uništava BiH, kao i da države koje žele ući u EU ne vide nikakvu perspektivu.

Hrvatski predsjednik je istakao kako smatra da sporost u procesu proširenja nije rezultat ekonomskih, već sigurnosnih zabrinutosti, te da ukoliko Ukrajina dobije status države kandidatkinje za članstvo u EU, BiH treba dobiti status kandidata istoga dana, te da će Hrvatska usloviti proces dodjelom kandidatskog statusa BiH.

Predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka prije nekoliko dana kazao je da njegova država neće pristati na dodjelu kandidatskog statusa Ukrajini na štetu Zapadnog Balkana.

Austrijski kancelar Karl Nehammer mišljenja je da u EU ne smije biti dvostrukih standarda, te da je za njega nezamislivo da se status kandidata dodijeli Ukrajini, a da se BiH i dalje “drži izvan unije”.

“Ne smije biti dvostrukih standarda ili kandidata prve ili druge klase”, kazao je Nehammer za Welt.

Pozivima da se našoj državi dodijeli status kandidata za pristupanje EU, danas se pridružio i slovenski premijer Robert Golob, koji je kazao kako će naredne sedmice na samitu EU predložiti da BiH dobije status kandidatkinje za članstvo.

On je tokom posjete Briselu, razgovarao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom koji je nedavno boravio u BiH, najavio da će Slovenija predložiti da i BiH dobije status kandidata, pozdravljajući pozitivno mišljenje Evropske komisije o evropskoj perspektivi Ukrajine.

Golob je istakao kako se nada “da će u EU pobijediti razum” jer je u prošlosti dolazilo do zloupotrebe mehanizma veta koje su članice EU koristile kao instrument pritiska “za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s evropskim vrijednostima”.

Evropski zvaničnici poručuju da je BiH u potpuno drugačijoj sigurnosnoj situaciji od Ukrajine, te da već neko vrijeme radi na ispunjavanju zahtjeva EU na svom putu do kandidatskog statusa piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79