Svečani defile u Lukavici: Nastavak Dodikove osvete Banjaluci ili pokazivanje moći Federaciji?

Predstojeća proslava Dana Republike Srpske izazvala je nove tenzije između vlasti i opozicije, a povod je to što će svečani defile prvi put biti izmješten iz Banjaluke.

Naime, odlukom predsjednika Srpske i lidera SNSD Milorada Dodika već tradicionalni defile, koji se povodom Dana RS održava u Banjaluci, ovog puta biće organizovan u Istočnom Sarajevu.

– Defile 9. januara ujutro će biti u Istočnom Sarajevu, kao i koncert policijskog orkestra uveče na Trgu Republike Srpske, a Akademija će biti u Banjaluci 8. januara uveče – otkrio je prije par dana gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.
Nepoznati motivi

On je dodao da je tu odluku donio predsjednik Srpske, koji je po funkciji i predsjedavajući Organizacionog odbora.

– Predsjednik Dodik je predložio da se ove godine defile obilježi u Istočnom Sarajevu, jer je do sada bio sve vrijeme u Banjaluci – rekao je Ćosić.

Da li je odluka o “relokaciji” svečanog defilea donijeta iz namjere da i drugi građani Srpske, osim Banjalučana, dobiju priliku da uživo vide taj događaj ili je motiv, kako neki tvrde, nastavak Dodikove “osvete” Banjaluci, nije poznato, ali je mišljenje o tome čelnika najvećeg grada u Srpskoj prilično indikativno.

– Poštujem odluku da centralni događaj povodom obilježavanja Dana Republike Srpske bude organizovan u Istočnom Sarajevu, ali smatram da je nedopustivo da baš na ovaj važan datum za Srpsku nema nikakvog obilježavanja u njenom najvećem gradu – izjavio je Draško Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke je najavio da će grad formirati svoj Organizacioni odbor, te da će javnost uskoro biti informisana o detaljima proslave 9. januara u Banjaluci.

S druge strane, portparol SNSD Radovan Kovačević podsjetio je Stanivukovića da je republički Organizacioni odbor “uputio poziv svim lokalnim zajednicama da dostojanstveno obilježe Dan Republike na lokalnom nivou”.

– Zahvalni smo vam što ste pozitivno odgovorili na ovaj poziv – poručio je Kovačević.

On je istakao da je centralni događaj proslave Svečana akademija, koja će, kako je naveo, i sada biti održana u Banjaluci.
Privatizacija proslave

Odbornik Pokreta “Banjaluka zove” u Skupštini grada Banjaluka, Saša Lazić, za Srpskainfo kaže da mu je teško ocijeniti da li iza odluke o premještanju svečanog defilea u Istočno Sarajevo stoji politička osveta ili nešto drugo.

Činjenica je da postoji puno osvete prema Banjaluci i da ta osveta traje svakodnevno. Što se tiče konkretnog događaja, ne mogu reći da li se i tu radi o osveti. Lično, nije mi toliko strašna ideja da se defile i centralna proslava održe u Istočnom Sarajevu, ali je svakako potrebno da se 9. januar svečano obilježi i u Banjaluci – kaže Lazić.

On, međutim, tvrdi da je lider SNSD “privatizovao sve u Republici Srpskoj”, pa čak i proslavu Dana Republike.

– Možda je i dobro da Dodik ne bude ovdje kad Banjalučani budu proslavljali Dan Republike Srpske. On je ubio volju kod ljudi za bilo kakvim slavljem – tvrdi Lazić za Srpskuinfo

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79