Švedska upozorila svoje građane: Rusi će nas napasti!

Švedska može očekivati da će biti meta ruskih hakerskih napada i drugih agresivnih mera ako odluči da postane članica NATO.

Ovo se navodi u analizi bezbjednosne politike vlade te nordijske države, koju će kabinet premijerke Magdalene Andersson koristiti kao osnovu za odluku o učlanjenju u NATO, predstavljene danas u parlamentu.

Iako vidi očigledne bezbjednosne prednosti u članstvu u Alijansi, analiza također navodi brojne operacije koje će vjerovatno preduzeti Rusija ako se Švedska pridruži Alijansi.

To uključuje različite vrste hibridnih napada, narušavanje švedskog vazdušnog prostora ili voda.

Također, jedna od opcija je prijetnja eventualnom upotrebom nuklearnog oružja u regionu Baltičkog mora.

U izvještaju se navodi da tekući rat Rusije protiv Ukrajine ograničava mogućnosti za napade na druge zemlje, ali napominje da Rusija i dalje ima kapacitet za ograničen broj neprijateljskih mjera protiv zemalja poput Švedske.

Rusija: Prisiljeni smo na vojnu osvetu zbog ulaska Finske u NATO

Rusija će biti prisiljena djelovati kao odgovor na odluku Finske da se pridruži vojnom savezu NATO-a, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Ulazak Finske u NATO radikalna je promjena u vanjskoj politici zemlje”, navodi se u saopćenju.

“Rusija će biti prisiljena poduzeti korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje prijetnji njenoj nacionalnoj sigurnosti.”

Podsjetimo, Finska je danas objavila da namjerava podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu bez odgađanja.

Ta baltička zemlja donijela je tako odluku za koju se sedmicama nagađalo da će je donijeti. Rusija je već ranije zaprijetila raspoređivanjem nuklearnog oružja na Baltik ako Finska uđe u NATO, piše Index.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će pristupanje Finske u NATO biti brzo i glatko.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79