Šverc cigareta i dalje potkopava finansije BiH

Uprava za indirektno oporezivanje BiH za sedam mjeseci ove godine oduzela je duhan i cigarete u vrijednosti čak 4,4 miliona KM koji je bio namijenjen za prodaju na crnom tržištu.

Za usporedbu, u cijeloj 2020. godini, prema podacima UIO, oduzeta je roba vrijedna nešto više od 2,4 miliona KM, u 2019. taj iznos je bio oko 1,2 miliona, 2018. oko 1,7, a 2017. godine tek 470 hiljada KM.

“Evidentno je da su rezultati ostvareni u sedam mjeseci ove godine daleko veći u odnosu na cijelu 2020, kao i na prethodne godine, što je rezultat intenziviranja aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prometovanja ove robe. Ovo su samo podaci iz UIO, a na njih treba još dodati i ostvarene rezultate Granične policije, kao i svih nadležnih MUP-ova u cijeloj BiH. Pojačane aktivnosti službenika UIO i broj izvedenih akcija doprinijeli su smanjenju prodaje duhana i cigareta na crnom tržištu u BiH”, kazao je za Klix.ba Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najveća količina cigareta koje se pokušavaju prokrijumčariti i prodavati na crnom tržištu, kaže Kovačević, dolaze iz Crne Gore, a tome u prilog idu i činjenice da je najveća količina ove oduzete akcizne robe zaustavljena upravo na pokušaju ulaska iz Crne Gore u našu zemlju.

“Sektor za provođenje propisa u UIO na osnovu Programa rada UIO i Upravnog odbora UIO za 2021. godinu, u svome Planu rada za 2021. godinu, kao jedan od prioriteta definisao je da će kontinuirano provoditi nadzor nad primjenom propisa iz oblasti indirektnih poreza u cilju otkrivanja, istraživanja i procesuiranja prekršaja i krivičnih djela posebno na suzbijanju nelegalnog prometa roba bez porijekla na teritoriji BiH, sa posebnim akcentom na nedozvoljenom prometu akciznih proizvoda prvenstveno duhana i duhanskih prerađevina, odnosno cigareta. Jedan od značajnijih razloga većih rezultata je i upotreba specijalističkog uređaja skener Nuchtech koji su NR Kina i kompanija Nuchtech donirali UIO. Korištenjem navedenog skenera, u toku 2021. godine, službenici UIO su imali dvije veoma značajne aktivnosti u kojima su zaplijenjene veće količine nelegalnih akciznih proizvoda (cigareta) i to u februaru 585 kartona cigareta i u julu 495 kartona cigareta. Pored toga, važno je napomenuti i saradnju koja se, u odnosu na predmetno, ostvaruje između nadležnih policijskih i drugih agencija za provođenje zakona u BiH u okviru koje se vrši razmjena podataka i provode se zajedničke operativne aktivnosti, a unaprijeđena je i saradnja sa susjednim carinskim administracijama i razmjena podataka na međunarodnom nivou što će se nastaviti i u narednom periodu”, istakao je Kovačević.

Osim zajedničkih operativnih aktivnosti, u julu ove godine Vlada Crne Gore najavila je kraj šverca cigareta preko Luke Bar. Ovo nije jedina aktivnost koje je Vlada Crne Gore poduzela, ali je svakako najznačajnija i uveliko utiče na stanje crnog tržišta u BiH, odnosno na neko vrijeme će utjecati na dostupnost nelegalnih proizvoda u našoj zemlji. Postavlja se pitanje, ima li Vlada BiH, sa entitetima, namjeru napraviti slične poteze kako bi sačuvala i sanirala legalno tržište čime bi također podržali rad državnih agencija koje bilježe sjajne rezultate.

Granična policija BiH u prvih sedam mjeseci prošle godine zaplijenila je i privremeno oduzela 73.685 kutija cigareta bet akcizne markice, ukupne procijenjene vrijednosti oko 350 hiljada KM, i 360 kilograma duhana ukupne vrijednosti 10.827 KM.

“U prvih sedam mjeseci 2021. godine, Granična policija Bosne i Hercegovine ukupno je zaplijenila i privremeno oduzela 129.180 kutija cigareta bez akcizne markice ukupne procijenjene vrijednosti 657.910 KM i 215 kilograma rezanog duhana ukupne vrijednosti 42.530 KM. Privremeno oduzete cigarete i duhanski proizvodi su najčešće pronađeni i otkriveni u blizini granične linije između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Zaplijenjeni proizvodi se po naredbi Suda BiH čuvaju ili deponuju na depozit Suda do okončanja postupka protiv osoba koje su zatečene u krijumčarenju navedene robe. Granična policija BiH nastavlja kontinuirano raditi na sprečavanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta kao i na presijecanju lanca krijumčarenja cigareta i duhanskih proizvoda”, kazali su nam iz Granične policije BiH.

Međutim, bez obzira na pojačane akcije zapljena, država je i dalje u gubitku. Bosna i Hercegovina, u poređenju sa drugim zemljama Evrope, smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić, ima previsok nivo poreskog opterećenja na duhan, ako se posmatra procentualni omjer poreza u maloprodajnoj cijeni.

“Ovo opterećenje je sada oko 90 posto, što znači da od maloprodajne cijene kutije cigareta na legalnom tržištu, 90 posto tog iznosa ide državi, a ostatak distributerima, trgovcima i proizvođačima. Drugim riječima, ako je cijena kutije cigareta 5 KM, država sebi uzme 4,50 KM. Visok nivo poreskog opterećenja zbog akciza doveo je do velikog pada legalnog tržišta i porasta ilegalnog, zbog velike razlike u cijeni između ova dva tržišta. Ovaj problem se može riješiti kroz smanjivanje poreskog opterećenja na duhan i to kroz smanjenje akciza, te jačim radom inspekcijskih organa. Na ovaj način bi došlo do smanjenja razlike između ilegalnih i legalnih duhanskih proizvoda, što bi uz smanjivanje ponude ilegalnih proizvoda dovelo i do većih prihoda državi”, kazao nam je Hadžić.

Ono što treba zajedno ići u ovom paketu, smatra on, jeste namjensko usmjeravanje dijela akciza na duhan u zdravstveni sektor, konkretno za liječenje teško oboljele djece, ‘kako se ne bi stalno morali pozivati humanitarni brojevi i tako sakupljati novac’.

“Kada je u pitanju poresko opterećenje na duhan u susjednim zemljama, ono je manje od preporuka u EU, koje iznosi 80 posto, dok je isto u Crnoj Gori 75 posto, u Srbiji 77, a u Hrvatskoj 81 posto. Kretanja na crnom tržištu u BiH će u najvećoj mjeri zavisiti od mogućnosti plasmana dijelom i zbog akcija u susjednim zemljama na suzbijanju ilegalne proizvodnje. U svakom slučaju, država i društvo gube stotine miliona KM kroz neprikupljene poreze zbog crnog tržišta”, poručio je

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79