Švercovao cigarete i vješto izbjegavao hapšenje: Ko je muškarac koji je nađen mrtav u šumi?

Toni Brkić (47) iz Vojnića kod Ljubuškog, koji je krajem 2007. godine izbjegao hapšenje u akciji policije i USKOK protiv grupe švercera cigareta na čijem je čelu bio G. B, likvidiran je u ponedjeljak naveče u zaseoku Vodice mjesto Vojnić, kod Ljubuškog, odakle je i rodom, a imao je prijavljeno prebivalište i u Zagrebu.

“U lokvi krvi našao ga je prolaznik koji je odmah pozvao policiju i Hitnu pomoć”, rekao je jedan Ljubušak. Više detalja o samom događaju nije znao, ali je rekao da je Brkić već duže vrijeme bio u Vojniću.

Prema saopštenju MUP Zapadnohercegovačke županije, PU Ljubuški je u ponedjeljak u 23.38 sati dobila prijavu da u zaseoku Vodice, u šumi kraj „mercedesa“, leži muškarac s vidljivim tragovima krvi. Na mjesto događaja odmah su izišli policijski službenici PU Ljubuški i radnici Hitne pomoći Doma zdravlja Ljubuški, prenosi Jutarnji list.

Dežurna doktorka Doma zdravlja Ljubuški mogla je samo konstatovati smrt, a policajci su ustanovili da je ubijen iz vatrenog oružja. Brkić je 2007. godine uspio izbjeći hapšenje u policijskoj akciji “Walter” u kojoj je policija prijavila 29 osoba za krijumčarenje cigareta.
Ta je kriminalna grupa od aprila 2007. godine u Hrvatsku i zemlje Evropske unije prokrijumčarila više od 1,5 miliona kutija cigareta, procijenjenih na 42 miliona kuna, saopštila je tada policija i USKOK.

Cigarete su krijumčarene iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, te dalje u zapadnoevropske zemlje. Brkić je zbog krijumčarenja cigareta bio pravosnažno osuđen i na sudu u Ljubuškom na tri mjeseca zatvora, a kazna mu je zamijenjena novčanom kaznom od 9000 KM zbog krijumčarenja 31.500 šteka cigareta 2010. godine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79