Svi građani su jednaki pred zakonom, pa i Milorad Dodik?

Novoimenovani vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić kazao je da su svi građani BiH jednaki pred zakonom i da će se tako postupati, a da tužitelji i sudije ne smiju biti pod bilo kakvim utjecajem, pa ni političkim.

U razgovoru za BHT Kajganić je kazao da je u BiH turbulentno već 30 godina, ali da Tužilaštvo BIH radi kao samostalan organ u skladu sa zakonima koji regulišu nadležnost Tužilaštva BiH i da će nastaviti u tom smjeru.

“Svi su jednaki pred zakonom, tako smo postupali i postupat ćemo”, naglasio je.

Na pitanje da li će Tužilaštvo BiH reagovati u slučaju prijetnje kada se u pitanje dovede teritorijalni integritet i suverentitet BiH, Kajganić kaže da Tužilaštvo BiH u svom radu ima više odsjeka između ostalog i odsjek za zaštitu ustavnog poretka BiH.

“Tužioci preduzimaju sve aktivnosti kada su u pitanju predmeti iz kojih bi mogla proizilaziti sumnja da je počinjeno određeno krivično djelo. Tužioci iz tog odsjeka poduzimaju sve aktivnosti i nastavit će da rade na predmeti, a tamo gdje pronađu osnovanu sumnju provest će istragu, donijeti tužilaćku odluku i ako bude prostora za optužnicu podizat će ih pred Sudom BiH”, rekao je.

Upravu je na inicijativu tužioca Đermina Pašića formiran predmet protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Na pitanje da li kao izabrani zvaničnik lider SNSD-a može biti krivično gonjen, Kajganić odgovara:

“Svi građani su jednaki pred zakonom i jednako odgovaraju za sva krivična djela. I ti predmeti su dati u rad tužiocima i oni će sproveti provjere i donijeti tužilačke odluke”, kazao je.

Obećao je da će tražiti efikasnije postupanje na način da će zahtijevati da tužitelji poštuju odredbe Zakona o krivičnom postupku o trajanju istraga.

“Sa direktorima policijskih agencija ću gledati da unaprijedimo rad i obavještavat ćemo javnost jer nema razloga da u predmetima koji budu prijavljeni i gdje utvrdimo da nema dovoljno elemenata o krivičnom djelju, da ne obavijetimo javnost”, kazao je.

On je kazao da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostavilo Tužilaštvu BiH 24 predmeta protiv 28 osoba.

“Svi ti predmeti su formirani u Tužilaštvu BiH i na njima se već radi. Mi ćemo te informacije od Srbije, ako nisu dostavljene ranije, dostaviti postupajućim tužiteljima”, kazao je.

Iako su ga dovodili u vezu sa bivšim predsjednikom VSTV-a, a danas savjetnikom člana Predsjedništva BIH, Milanom Tegeltijom, Kajganić kaže da im je zajedničko što žive u Banjoj Luci.

“Nisam ga poznavao dok on nije imenovan u VSTV. Ja sam imenovan za tužitelja Tužilaštva BiH prije nego je Tegeltija došao za člana VSTV-a, a predsjednik je tada bio Milorad Novković. Tegeltiju znam, ali ne družimo se, nismo ni u kakvim odnosima pogotovo kada on više nije član VSTV-a”, kazao je.

Na pitanje da li politika može biti kamen spoticanja za rad na predmetima, Kajganić kaže da ne vidi razlog zašto bi ijedan tužitelj i sudija bio podložan bilo kakvom utjecaju izvan pravosuđa ili u pravosuđu.

“Jer smo nezavisni u svom radu. Ako primjetim da je neko podložan bilo kakvom utjecaju, poduzet ću sve mjere i obavijestiti kancelariju Disciplinskog tužitelja o eventualnim nepravilnostima, a vjerujem da će kolege to uraditi isto ako ja budem u pitanju odnosno ako bude nešto u suprotnosti s kodeksom tužilačke etike”, poručio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79