Svi se pitaju kako uvijek zaluta u BIH: “Droga je u Sarajevo stigla iz Hrvatske”

Ni nekoliko dana nakon što su na području Kantona Sarajevo otkrivena 52 kilograma kokaina višemilionske vrijednosti, bh. policijske agencije zvanično nemaju odgovore na pitanja ko su osobe koje su je trebale preuzeti, kome je bila namijenjena, za čije tržište, ko ju je stavio u banane te kako su narkopaketi prešli državnu granicu?!
Zalutala pošiljka

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH nam je rečeno da “zbog interesa istrage za sada neće davati izjave za medije”. Prema saznanjima Oslobođenja, droga je u Sarajevo stigla iz Hrvatske, odnosne iz luke u Rijeci.

– Droga koja je oduzeta u akciji Kruna je stigla brodom na obale Hrvatske, a potom je pretovarena u kamione kojima je prevezena u Sarajevo. Do sada je ispitano nekoliko osoba, ali niko od njih nije uhapšen. Utvrđuje se i koji se karteli koriste pečatom “D&G”, jer ovo nije prvi slučaj u Evropi da je zaplijenjena droga s takvom oznakom, kaže izvor blizak istrazi.

Sarajevski trgovac prijavio da mu je, umjesto naručene robe isporučen bijeli prašak

Iskusniji policajci smatraju da to što je u samo nekoliko mjeseci, po drugi put, u našu zemlju zalutala velika količina kokaina uzbuna za bh. policijske agencije, jer ono što je sigurno jeste da bi se sada mogli očekivati sukobi u kriminalnom podzemlju.

Podsjetimo na to da su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH prekjučer objavili informaciju da je pomenuta droga pronađena. Nezvanične informacije govore da su kokain pronašli radnici jedne sarajevske firme prilikom istovara paketa sa bananama, a koji su o svemu obavijestili nadležne organe. Droga je zaplijenjena i u toku je njeno vještačenje.

Sve ovo uveliko je podsjetilo na zapljenu 73 kilograma kokaina koja su nađena u augustu prošle godine u kolumbijskom šećeru, odnosno u skladištu jedne dobojske firme. Iako na istrazi radi Tužilaštvo BiH, u saradnji sa međunarodnim policijskim agencijama, ni do danas zbog ovoga niko nije uhapšen. Javnost je također ostala uskraćena i na odgovore o tome u kojoj je fazi istraga o zapljeni 82 kilograma heroina koja su otkrivena u kamionu u Zenici. Osim da je vrijednost ove robe, koja je stigla iz Bugarske, veća od 10 miliona maraka, ostale informacije su i do danas ostale misterija.
Lim kamiona

Inače, u Svjetskom izvještaju o drogama Ureda Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) za prošlu godinu navodi se da je došlo do rekordnog porasta proizvodnje kokaina, ali su se povećale i zapljene kokaina. Gotovo 90 posto ove droge zaplijenjene u svijetu 2021. je krijumčareno u kontejnerima i/ili pomorskim putem. Veliki dio je skrivan upravo u paketima sa bananama, odnosno u sendviču lima kamiona piše Oslobođenje

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79