Svi su čuli jedno, SNSD drugo: NATO oprema vojsku BiH

Na samitu NATO-a se sa Bosnom i Hercegovinom razgovaralo kao sa zemljom partnerom, a na samom sastanku bilo je razgovora i o političkoj situaciji, kaže Brkić

NATO-savez snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, poručeno je sa samita Alijanse u litvanskoj prijestonici Vilniusu.

PROVEDITE REFORME
– Ohrabrujemo BiH da iskoristi podršku NATO-a i intenzivira napore za postizanje napretka u reformama ključnih oblasti, uključujući prijeko potrebne političke i izborne reforme, u oblasti vladavine prava, kao ekonomske i odbrambene reforme, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO-u, navodi se u saopštenju.

Alijansa je poručila da podržava reformske napore, uključujući one koji su dio novodogovorenog paketa za izgradnju odbrambenih kapaciteta, NATO-štaba u Sarajevu i široke alate za saradnju za sigurnost i partnerstvo, kao i kroz Program reformi BiH sa NATO-om.

– Podstičemo domaće pomirenje i pozivamo političke lidere da se uzdrže od secesionističke retorike i akcija koje izazivaju podjele. Ostajemo posvećeni euroatlantskim težnjama BiH, navodi se u saopštenju Alijanse.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Josip Brkić za Oslobođenje kaže da, iako su u fokusu samita bili Ukrajina i ruska agresija na Ukrajinu te prijem Švedske u članstvo, dobar dio samita ministri vanjskih poslova u formatu NAC-a, Sjevernoatlanskog vijeća, razgovarali su sa zemljama partnerima, između ostalog, i predstavnicima Bosne i Hercegovine.

– Razgovaralo se sa Bosnom i Hercegovinom kao zemljom partnerom, a, naravno, na samom sastanku bilo je razgovora i o političkoj situaciji i onome što je Vijeće ministara u kratkom vremenu napravilo. Pozdravljeno je brzo formiranje vlasti, kao i Povjerenstva za suradnju sa NATO-om, kazao je Brkić.

Važnim je istakao da mi sami biramo kada ćemo, koliko i u kojoj mjeri surađivati sa NATO-om i do zadnjeg trenutka kad ćemo prenijeti dio našeg suvereniteta kao članica NATO-a.

– No, to treba biti temeljeno na našem unutarnjem konsenzusu, koji je jedini jamac da svaka odluka donesena bude ispoštovana do kraja, kaže Brkić.

Dodaje da su se, što se tiče BiH, dvije stvari iskristalizirale.

– Jedna je da bi BiH trebala naredne godine biti domaćin NATO-ovog partnerskog simpozija. To je simpozij koji je između svih zemalja partnera i svih zemalja članica NATO-a. I to će biti jedna prilična vidljivost BiH kao partnerske zemlje sa Sjevernoatlantskim savezom i vidljivost NATO-aktivnosti. Druga, koja je sadržajnija, jeste tzv. DCB defence capacity building, gdje su zemlje partneri i članice NATO-a govorile koliko mogu sredstava, usluga ili vojne opreme ustupiti BiH. Tako smo mogli čuti da je Velika Britanija rekla će za potrebe DCBBiH uložiti oko milion funti, ministar vanjskih poslova Hrvatske je rekao da je Vlada donijela odluku da kontribuira 500 tisuća eura. Tako da je to podrška i pomoć u opremi OSBiH, koji je i na samom samitu NATO prepoznat kao najbolja reforma učinjena u BiH od Daytona do danas. Dakle, nastavlja se ta strukturna podrška OSBiH i nastavlja se taj politički dijalog između BiH i Sjevernoatlantskog saveza, naglasio je Brkić.

Prof. dr. Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća u BiH, ocijenila je da je NATO ponovo odaslao signale da je najveći vojno-politički savez na svijetu i najveći čuvar mira, ali i najiskreniji partner svih zemalja danas kada ni male zemlje poput Bosne i Hercegovine teško da mogu da čuvaju svoj mir.

– NATO je ujedno i naš najiskreniji partner kada je u pitanju očuvanje mira, proces demokratizacije, vladavine prava i svega onoga dobroga što krasi jedno demokratsko društvo. Svakako, NATO ostaje posvećen euroatlantskom putu BiH. Nije im drago zbog ovih dešavanja u RS-u, udara, rekla bih, na naš Ustav u BiH i oni će svakako ostati posvećeni da se ta neprijateljstva na neki način neutraliziraju i da RS ide ukorak sa FBiH, da jednog dana budemo jedna jaka država, prvenstveno u očuvanju mira, da rat više nikada ne dođe na ovaj prostor, ističe Gupta.

Naglašavajući značaj regiona, čelnici NATO-a su pozvali Srbiju da se na konstruktivan način angažuje sa NATO-om i svojim susjedima, uključujući i javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO-a i Srbije.

Nikola Lunić, izvršni direktor Savjeta za strateške politike iz Beograda, ocijenio je da je samit u Viliniusu od strateškog značaja za evropsku bezbjednosnu arhitekturu i to ne samo u političkom nego i u vojnom kontekstu.

– Za region je veoma značajno jer se u nacrtu završnog dokumenta već spominje region kao strateški značaj za Alijansu. Spominje se posebno BiH, naravno, i Srbija. Za Bosnu i Hercegovinu je određen paket pomoći i očekuje se ubrzanje pristupanja BiH Alijansi, dok se za Srbiju očekuje konstruktivna saradnja uključujući i javne nastupe i medijski diskurs koji mora da se poboljša u odnosima sa NATO-om. Naravno, poziva se na deeskalaciju krize i isto tako daje se potpuna podrška dijalogu koji se pod mandatom EU vodi između Beograda i Prištine, kaže Lunić.

Upitan da li će se Srbija konačno okrenuti Zapadu ili će nastaviti i dalje da sjedi na dvije stolice, Lunić odgovara da je to “večno pitanje između emocija i interesa”.

– Ja sam lično uveren da Srbija treba da bira put nacionalnih interesa, a ne svojih emocija, jer se emocijama nikada ne vodi spoljna politika. Jednostavno, moramo izaći iz lavirinta u kojem tražimo nekakvu međunarodnu pravdu, jer tu međunarodnu pravdu nikad niko nije pronašao u svetu. Prema tome, Srbiji je jedini put da izabere prave vrednosti, a to su evropske i evroatlantske, kazao je Lunić.

OČUVANJE MIRA
Gupta ističe kako su nama u BiH vrlo bitni odnosi sa susjedima, naročito kada je u pitanju očuvanje mira.

– Srbija je, također, potpisnica Partnerstva za mir. Srbija se nalazi u kompletnom NATO-okruženju i nekako je prirodni slijed da uđe u ove procese polako, jer ukoliko mi integrišemo Zapadni Balkan u jedan ovako veliki savez kao što je NATO, imamo budućnost u kojoj ovdje neće biti ratova i za buduće generacije možemo da gradimo mir i ekonomiju, napominje Gupta.

Suprotno ocjenama naših sagovornika, Radovan Kovačević (SNSD), delegat u Domu naroda PSBiH, ocijenio je da se na samitu NATO-a učesnici nisu mnogo bavili našom zemljom.

– Pozvali su na nastavak saradnje na osnovu Programa reformi i još jednom konstatovali da ne prejudiciraju članstvo BiH u NATO. Možda najbitnije, pozvali su domaće faktore u BiH na pomirenje, napisao je Kovačević na Twitteru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79