Svijet je za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu tokom ruskog napada”

Svijet je za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu tokom ruskog napada”


Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim nacijama (UN) Linda Thomas-Greenfield izjavila je da je “svijet za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu” tokom ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini.

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je hitnu sjednicu nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini.

U obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, Thomas-Greenfield je naglasila da je “nepromišljeni” napad Rusije na nuklearnu elektranu u Ukrajini ugrozio najveću nuklearnu elektranu u Evropi kao i sigurnost civila.

Svijet je sinoć za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu”, rekla je Thomas-Greenfield, pozivajući Rusiju da povuče svoje trupe iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Thomas-Greenfield je također pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne šalje svoje vojnike u, kako je rekla, “samoubilačku misiju” u nuklearnu elektranu.

Nuklearna elektrana Zaporožje poznata je kao najveća u Evropi i jedna od deset najvećih nuklearnih elektrana na svijetu. U prvim danima rusko-ukrajinskog rata, ruske snage na sjeveru zemlje preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu.

Ukrajina, koja ima 15 aktivnih nuklearnih reaktora u četiri postrojenja u zemlji, obezbjeđuje oko polovinu svoje električne energije upravo iz ovih elektrana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija