Svinjetina opet podvaljena Bošnjacima u OSBiH

Jesu li pripadnicima Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine koji su nedavno učestvovali na vojnoj vježbi na poligonu Manjača dijeljeni proizvodi u kojima ima svinjetine?

Na to pitanje tek će stići odgovor, jer Ministarstvo odbrane BiH, na naš zahtjev, provjerava navode.

Srbijanski proizvod

Naime, „Avazu“ se početkom sedmice javio pripadnik OSBiH (ime i prezime poznati redakciji), koji nam je ustvrdio da su vojnici i učesnici vježbe na Manjači dobivali paštete firme „Zmajevac“ iz Srbije.

– Pisalo je na paštetama da su juneće. Nismo znali o čemu se radi. Nismo, zapravo, slutili da će nam se ponovo dati proizvodi u kojima je nedavno otkrivena svinjetina. Puno je muslimana vjernika bilo na vježbi. Nije nam ponuđen izbor, niti mogućnost da biramo šta ćemo jesti – kaže naš sagovornik, koji nam je i dostavio fotografiju paštete.

Iz Ministarstva odbrane, pak, tvrde da su u julu ove godine izvršili zamjenu cjelokupne količine proizvoda „pašteta juneća“ proizvođača „Zmajevac“ iz Srbije proizvodom „pašteta juneća“ proizvođača „Akova impeks“ d.o.o Sarajevo, BiH.

– Što se tiče fotografije koju ste nam dostavili, Ministarstvo odbrane nije u mogućnosti komentirati navedenu fotografiju dok se ne dokaže njena autentičnost – navedeno je u odgovoru.

Lažirana deklaracija

U novembru prošle godine izbila je velika afera nakon što je otkriveno da su dva dobavljača s kojima je MOBiH sklopio ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka s junećim mesom lažirali deklaracije. Laboratorijske analize pokazale su da je u tim proizvodima utvrđeno i postojanje svinjskog proteina.

Slučaj je završen bez podnošenja prijava. Nije utvrđeno ko je odgovoran za ovaj propust.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments