Svjedočanstvo: Kako sam se izborio sa koronavirusom

761 osoba iz Kantona Sarajevo zaražena je koronavirusom. Rezultati su to za posljednja 24 sata. Testirano je više od 2.000 ljudi. Zabrinjavajuće je da je u samo ovom kantonu u jednom danu preminulo 25 pacijenata. Smrtni ishod izbjegao je sagovornik Federalne televizije Hasan Hasić. Donosimo njegovu priču o borbi za život.

37-godišnji Hasić prve simptome dobio je prije mjesec. Osjetio je neobične bolove u tijelu i povećani umor. Istu večer je imao povišenu temperaturu, a sutradan se testirao i rezultat je bio pozitivan.

– Dvije sedmice sam se borio kući, uz pomoć supruge, roditelja i ostalih koji su mi donosili lijekove jer sam bio izolovan – priča.

Zdravstevno stanje mu se pogoršavalo. Nakon urađenog CT-a konstatovana mu je obostrana upala pluća. Odmah je hospitalizovan i prebačen na Covid odjel Kliničkog centra u Sarajevu, gdje je proveo 11 dana.

– Stvarno su pune bolnice i učinjeno je sve da što više kreveta stave na raspologanje pacijentima i puno je sve. Kad ste u takvoj situaciji gdje bukvalno pored vas na dva metra umire osoba, pošto sam, nažalost, imao priliku to da vidim, drugačije shvatate neke stvari – kaže Hasić.

Redovi ispred drive-in punktova svakim danom sve su veći. Trenutno je mlađa populacija najviše na udaru virusa. Broj mladih koji su zaraženi nadmašio je ostatak populacije.

– Ja sam relativno mlad. Imam 37 godina i znam kako sam vodio brigu o zdravlju u prethodnih godinu dana kako je krenula pandemija i znam u kakvom teškom stanju sam bio. Virus je veoma veoma opasan i ne treba ga potcijeniti – poručuje Hasić.

I zdravstveni radnici su na izmaku snaga. Stoga, poštujte mjere jer i danas zabrinjavajući koronabilans. U Bosni i Hercegovini, u posljednja 24 sata, potvrđeno je hiljadu 55 novih slučajeva zaraze. Preminulo je 48 osoba. 863oje zaraženih i 36 preminulih u Federaciji, u Republici Srpskoj 187 slučajeva zaraze, te 11 preminulih, dok Brčko distrikt bilježi 5 novozaraženih i jedan smrtni ishod.

Ipak, da nije sve tako crno govori i broj oporavljenih. Do sada se u Bosni i Hercegovini oporavilo 123.360 osoba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79