Svjedočenja bh. državljana iz Kabula: Najgore je prošlo!

Vojni avioni slijeću u Kabul i pokušavaju evakuisati primarno diplomate i strane državljane. Nema konkretnih podataka koliko je ukupno stranaca na ovoj teritoriji, ali bh. državljana je bilo 11 u protekla 24 sata. Ohrabrujuća vijest je da su već tri evakuisana, a kako je potvrđeno za Federalnu televiziju, u što skorijem roku i preostali će biti evakuisani.

Najgore je prošlo, protekla tri dana bila su noćna mora, ovim riječima počeo je razgovor Elvis Brašnić, jedan od bh. državljana koji se zatekao na radnom mjestu kada su talibani zauzeli Afganistan.

– Naša firma se brine za nas, čini sve da nam se omogući evakcuacija na bilo koji način. Kontaktirao nas je ambasador u Pakistana. Kontaktirao nas je ambasador iz Pakistana i on čini sve. Mislim da tamo ima i neki cijeli tim ljudi. Imamo podršku, imamo sve, samo su u pitanju mogućnosti – priča on.

Ohrabrujuća je vijest da su trojca naših državljana tokom dana evakuirani, ali s njima nismo uspjeli stupiti u kontakt. Oni kojima to još nije pošlo od ruke trenutno su na sigurnoj lokaciji u vojnoj bazi NATO-a. A da bi što prije napustili zemlju, pomaže Ministarstvo vanjskih poslova BiH i naša ambasada u Pakistanu. Zbog njihove sigurnosti, ali i protokola nije nam rečeno i kojom aviotrasom će stići u BiH.

– Situacija je komplicirana i ambasada u Pakistanu se nada da sve to ide ka stabilizaciji i mi se nadamo da će to voditi ka ubrzanoj evakuaciji ne samo bh. državljana nego i svih koji žele napustiti teritorij Afganiastana – kaže Tarik Lazović, savjetnik ministrice vanjskih poslova BiH.

Bh. državljani koji su još u Kabulu sve nade polažu u vojne avione i da će u njima biti dovoljno mjesta.

– Vojska je zabranila sve letove, dakle, nema civilnih letova, imaju vojni letovi, oni funkcionišu. Jučer nisu funkcionisali zbog nekih ljudi koji su izašli na pistu – navodi Elvir Brašnić.

U međuvremenu, javio nam se još jedan od naših državljana koji je tek prebačen u sigurnu bazu gdje čeka na evakaciju. Dok se javljao bio je, kako kaže u oklopnom vozilu.

I vjerovatno zbog toga dalju komunkaciju s njim nismo uspjeli uspostaviti, pa zbog toga još ne znamo da li je u međuvremenu uspio napustiti Kabul. Ohrabuje da su nam oba naša državljana potvrdila da su uslovi u kojima se nalaze solidni, da imaju dovoljne zalihe hrane i vode, te da je na ulicama mirno i nema nasilja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79