Svjedoci nemilog događaja u Sarajevu: “Uhvatio sam ženu za ruku i pokušao da je izvučem na ulicu”

Brutalan napad dva rotvajlera, koji su u strogom centru Sarajeva izgrizli ženu, šokirao je javnost u BiH. Napadnutoj I. P. pomogli su građani, a policija je istu noć, u ponedjeljak, uhapsila vlasnicu dva rotvajlera T. P. L. (54) zbog nesavjesnog čuvanja pasa.

Povrijeđena I. P., koju su psi izgrizli po licu i nogama, zadržana je u Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a na daljnjem liječenju iako su, kako je navedeno, njene povrede okvalificirane kao lakše. Nanesene su duboke rane koje se moraju sanirati.

Begović: Psi napali i mene

Kada psa bez povoca pustite na ulicu, on shvata da ste mu rekli “lovi”

Bili u dvorištu

Jučer smo na licu mjesta saznali da su povrijeđena žena i vlasnica rotvajlera komšinice i da stanuju u istoj zgradi u ulici Kulovića na broju 11, u čijem se haustoru desio napad. Žena je, praktično, napadnuta na svom pragu. Njihov komšija nam je rekao da su psi rijetko izvođeni u šetnju. Elvir Begović, jedan od komšija, kaže da vlasnica nema dozvolu te da pse drži ilegalno.

– Kako to godinama traje, niko ne zna. Ovo nije prvi put da psi napadaju nekoga. Napali su mog oca i mene. Otac nije dozvolio da brat i ja prijavimo napad policiji kako se ne bismo zavadili s komšijama. Čak su i Tanjinu (vlasnica, op. a.) mlađu kćerku napali i izgrizli – ispričao nam je Begović.

On je dodao da je I. P. ušla u haustor te krenula prvim stepenicama. Psi su za to vrijeme bili u stražnjem dvorištu.

– Napali su je, a ona je pala. Udarila je glavom o zid. Zatim su je počeli gristi – kazao je Begović.

Jedan od heroja ovog događaja je Amer Mesihović, koji je, uz pomoć još jednog čovjeka, uspio odbraniti napadnutu ženu, sprečavajući time gori ishod. Mesihović radi u piceriji u blizini haustora. Čuli su buku, no isprva nisu mogli zaključiti odakle dolazi.

U centru Sarajeva dobermani brutalno izgrizli ženu

– Izašli smo te krenuli prema trgu, ali tu se već slabije čulo. Vratili smo se u piceriju i opet začuli buku. Ja sam ponovo krenuo i kada sam stigao do haustora, čuo sam da neko udara po vratima – započeo je Mesihović.

Kada je otvorio vrata, ugledao je ženu na podu dok je jedan pas grize za noge, drugi za glavu. Također, tu je bila i vlasnica, koja je uzaludno pokušavala odvojiti jednog od psa vukući ga za uši.


Proradio instinkt

– Uhvatio sam ženu za ruku i pokušao da je izvučem na ulicu. Iza mene je stao neki čovjek autom. Gurnuo me, ušao je te udario jednog psa nogom, nakon čega je rotvajler popustio. Ja sam tada povukao ženu malo više sebi – kazao je Mesihović.

Pas, kako kaže, nije odustajao. Nastavio je ponovo gristi ženu. Zatim je čovjek koji je pritekao u pomoć ponovo odgurnuo psa, dok je Mesihović pokušao izvući ženu izvan haustora.

– Čudno je bilo to što su samo nju napadali. Vjerovatno jer je bila krvava, pa im je proradio taj instinkt – istakao je Mesihović.

Vlasnica je uspjela savladati većeg psa te ga je uvela u stan. Ubrzo je i manji pas odvojen i odveden u stan. Tada su pozvali Hitnu pomoć te je obaviještena policija.

– Gospodin je imao veću ulogu, jer je direktno napao pse. Žena je doživjela šok, ali i prolaznici. Velika je to trauma – zaključio je razgovor ovaj mladić.

Ostali tragovi krvi na zidu u haustoru

Foto: A. Saračević

Zatvor i novčana kazna

Vlasnici prijeti kazna zatvora do tri godine zbog nesavjesnog čuvanja pasa. Također, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo propisana je novčana kazna od 500 do 1.500 KM za počinioca prekršaja koji bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži i vodi opasne životinje piše Avaz.

Rigorozne kazne za vlasnike pasa u slučaju napada i nanošenja povreda drugoj osobi

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79