Svjedoci vidjeli maskirane ubice Slaviše Ćuluma, ali ih nisu prijavili

Ljuba Opačić ispričala je u Okružnom sudu u Banjoj Luci da je danima prije ubistva Slaviše Ćuluma, u blizini mjesta gdje je zločin počinjen, vidjela dvojicu krupnih muškaraca sa fantomkama na glavama koji su je pozdravili riječima “Dobro jutro”!?

Ona je saslušana kao svjedok tužilaštva na suđenju Siniši Šakiću Kinezu, optuženom da je zajedno s nepoznatom osobom iz zasjede izrešetao Ćuluma.

Imali fantomke na glavama

Opačić kaže da se se uplašila maskiranih muškaraca, pa im je uzvratila pozdrav i produžila putem. Nije se izjasnila zašto to nije prijavila policiji, niti je u sudnici to bilo ko pitao?!

– Ujutro 27. aprila krenula sam u banku da platim ratu kredita. Na 200-300 metara, od mjesta gdje je Ćulum ubijen, čula sam razgovor i mislila da neko radi na livadi. Nekoliko trenutaka kasnije dva mladića su mi rekla “Dobro jutro” – rekla je Opačić.

Mladići su, kaže, bili krupnije građe i stajali su par metara od puta. Kada ih je pogledala shvatila je da imaju fantomke, jer su im se vidjele samo oči i usta, i ne bi mogla da ih prepozna, piše Avaz.

Svjedok Dragomir Cvijić ispričao je da je dan prije ubistva u Nacionalnom parku Kozara kraj njega prošao sličan motocikl, kakav su vozile Ćulumove ubice, koji je otišao prema Gradišci. Motor je prepoznao nakon što je u medijima video snimak ubica, koji je objavila policija. Motor su snimile i nadzorne kamere Nacionalnog parka.

Isti motocikl Milan Stanojević je 13. ili 14. maja vidio pored svoje kuće na putu između Podgradaca i Turjaka u opštini Gradiška. On kaže da je motor dvije večeri zaredom, u slično vrijeme, prolazio pored njegove kuće. To je rekao komšiji koji je policajac, a kasnije je dao izjavu inspektorima.

– Motor je crno-smeđe boje. Na njemu su bila dva muškarca sa crnim kacigama i vizirima. Imali su crne jakne, a jedan je imao maskirne hlače. Onaj što je sjedio “pozadi” imao je maskirni ruksak na leđima. Nisam primjetio da imaju dugu kosu ispod kacige – rekao je Stanojević, navodeći da su otišli prema Turjaku.

Navodi iz optužnice

Sinišu Šakić optužnica tereti da je u dogovoru s nepoznatom osobom nabavio motocikl, koji je koristio za “izviđanje” terena gdje su planirali i izvršili ubistvo. U pošumljenom pojasu u Dragočaju za te potrebe prilagodili su dvije lokacije, koje su koristili za skrivanje, osmatranje i izvršenje krivičnog djela. Zatim su 15. maja prošle godine oko 11.15 časova u zaseoku Kočići u zasjedi sačekali Ćuluma koji je vozilom naišao putem i prema njemu ispalili 22 hica iz dva automatska oružja i Ćulum je na mestu ostao mrtav. Ubice su pobjegle motociklom. Bili su obučeni u maskirnu odjeću, a preko glava su nosili kacige.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79