Svjedok Amila Gadžun: Doktorica Nina Jovanović mi je u KB Zenica rekla da odemo u privatnu kliniku

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Jasmine Halimić-Alajbegović i Nine Jovanović zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ispitalo prvog svjedoka. Svjedočila je Dženina majka Amila Gadžun.

Iako je prethodno Tužilaštvo zatražilo isključenje javnosti zbog zaštite digniteta žrtve i zaštite maloljetnog lica, Sud je ovaj zahtjev odbio.

Amila je između ostalog ispričala kako je odmah nakon rođenja uočeno da Džena ne otvara dovoljno očni kapak te da je na prvi pregled odvedena kada je imala tri mjeseca. Tada joj je rečeno, navela je, kako je operacija hitna, prenosi Faktor.

Prva operacija obavljena je u Kantonalnoj bolnici Zenica kada je Džena imala deset mjeseci. Operaciju je izvela doktorica Nina Jovanović.

Jedna rana nastala tokom prve operacije nije zarastala mjesecima, pojasnila je Amila. Ona se obratila Jovanović putem društvene mreže Instragam gdje joj je doktorica propisala i terapiju.

Kako rana i dalje nije zarastala, na kontroli koja je obavljena 27.8. doktorica je konstatovala da postoji infekcija te da ne postoji drugo rješenje osim operacije. Također, tvrdi Amila, doktorica je kazala kako se operacija mora hitno uraditi.

Jovanović je Dženu stavila na “hladnu listi pacijenata” Kantonalne bolnice Zenica za operaciju, ali joj je navela kako “ne zna kada će doći na red”. Tada je rečeno da postoji opcija da se operacija uradi privatno.

Amila je pojasnila kako je zvala nekoliko privatnih klinika, ali su odbili da operišu Dženu te da ona nije znala šta da radi.

“Nije dala majicu da joj obučem, bježala je i govorila “ne”, jer ju je boljelo”, navela je majka.

Stupila je tada u kontakt sa jednom majkom koja je rekla da su “rješenje našli kod doktorice Jovanović privatno”.

Obratila se ponovo Jovanović pute Instagrama. Cijena operacije iznosila je 2.600 KM, ali joj je ponuđen popust od 400 KM.

Rečeno joj je da se i privatno čeka mjesec-dva za termin te da Jovanović mora hitno u Holandiju, a kako nisu imali novca stavili su automobil na prodaju. Jedan dio novca, pojasnila je Amila, posudili su od rodbine, a drugi su skupili.

Kada su radili nalaze potrebne za operaciju Dženi je uočen visok CRP koji je ukazivao na prehladu te joj je pedijatar, kod kojeg je otišla privatno, preporučio da na dan operacije ponovi nalaze te dođe na konsultacije.

Amila je o svemu obavijestila doktoricu Jovanović koja joj je rekla da ponovljeni rezultat nalaza pošalje njoj, što je i uradila, navela je majka.

Kako je CRP bio u normalnim vrijednostima, Jovanović joj je rekla da može doći u Sarajevo na operaciju te da ne mora ponovo kod pedijatra.

Istaknuto je i kako je prije operacije doktor Rožajac upitao za kilažu djevojčice, ali da je roditelji nisu znali, navela je majka. Kako je kazala, Dženu niko nije stavio na vagu.

Također, u svom svjedočenju Amila je navela kako nisu bili upoznati sa rizicima operacije u općoj anesteziji te da je imala povjerenje u doktoricu Jovanović.

Dženina majka vidno je bila potresena tokom današnjeg izlaganja. Većinu svojih izjava govorila je kroz suze, a ročište je na kratko bilo i prekinuto zbog njenog stanja.

Nakon što je Tužilaštvo završilo sa ispitivanjem, advokat Suada Rožajca Alen Nakić zatražio je prekid glavnog pretresa jer je “radno vrijeme Suda isteklo”.

Naredno ročište zakazano je za 11. januar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79