Svjedok Kreštalica potvrdio: Hodžić napisao da će se Novalić pobrinuti za dozvolu prije nego respiratori stignu

Pred Sudom BiH jučer je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih prošle godine 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH. Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Jučer su kao svjedoci Tužilaštva BiH svjedočili Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa FBiH i član Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite, zatim Edin Kreštalica, član Uprave Privredne banke Sarajevo, te službenica te banke Lejla Kustura.

Svjedok Kreštalica je jučer govorio o tome da Fikreta Hodžića poznaje kao klijenta banke od 2018.godine, te da ga je Hodžić početkom aprila prošle godine zvao na sastanak i da ga je informirao da je dobio posao nabavke medicinske opreme, te da ga je zanimalo izdavanje bankovnih garancija.

Rekao je da je novac već na njegovom računu. Tražio je da banka izda garanciju za odgođeno plaćanje dok roba ne bude isporučena. To su zapravo bile tri garancije. Prva je bila u korist crnogorske firme BTL na 4,1 miliona eura sa rokom važenja do 15. aprila. Znam da je izdata ta garancije i nikada nije upotrebljena – kazao je Kreštalica.

Tužilac Mirza Hukeljić je pitao Kreštalicu da li zna konkretno koju opremu je namjeravao Hodžić nabaviti, na što je on odgovorio da je bila riječ o respiratorima.

Na jučerašnjem ročištu Kreštalica je ponovio ono što je na jednom od ranijih ročišta već rečeno. Naime, on je kao ovlašteno lice banke kod koje Hodžićeva firma ima račun, pitao vlasnika “FH Srebrene maline” na koji način će prevazići problem jer nema dozvolu za uvoz medicinske opreme.

Na jednom od prethodnih ročišta pokazana je i e-mail prepiska između Hodžića i Kreštalice, na što mu je Hodžić odgovorio da će se premijer FBiH Fadil Novalić pobrinuti da dobije dozvolu za uvoz prije nego što respiratori stignu u BiH.

– Taj odgovor sam mailom dobio – potvrdio je danas Kreštalica.

Hodžićevu advokaticu Mirnu Avdibegović zanimalo je da li je Kreštalica bio upoznat s tim da su u medijima objavljeni podaci o njihovom klijentu Fikretu Hodžiću, odnosno njegovoj firmi. Ona nije pojašnjavala o kojim se konkretno podacima radi, niti je predočila dokaze da su oni izašli iz banke, ali ipak ju je interesovalo je li se o tome raspravljalo u Privrednoj banci Sarajevo.

Kreštalica je kazao da o tome nema saznanja, a na dodatno pitanje advokatice Avdibegović da li je o tome sa nekim razgovarao, Kreštalica je kazao da ga je u vezi s tim zvao Fikret Hodžić.

– Hodžić mi je prilikom telefonskog razgovora kazao da je samo neko iz banke mogao dati medijima ugovor. Ja o tome nisam ništa znao pa sam mu rekao da se zvanično obrati banci – odgovorio je Kreštalica.

Svjedokinja Lejla Kustura, službenica Privredne banke Sarajevo pojasnila je zbog čega je od Hodžića tražena dodatna dokumentacija onog dana kada je na njegov račun uplaćeno 10,5 miliona KM iz budžeta FBiH.

Kazala je da su bile dvije transakcije na račun “FH Srebrena malina” u ukupnom iznosu 10.5 miliona KM i da je u banci sistem to prepoznao kao prekoračenje limita, te je stoga kontaktirala Hodžića da dostavi dodatnu dokumentaciju o povećanom prilivu sredstava, jer mu je dotadašnji limit bio 100.000 KM. Kustura je o svemu obavijestila i Odjel za sprečavanje pranja novca.

Hodžić je e-mailom dostavio Ugovor s Federalnom upravom Civilne zaštite, ali kako je i danas pokazano u sudnici, to nije bio Ugovor za kupovinu respiratora ACM812A, nego mnogo kvalitetnijih respiratora HCVE003.

Pred Sudom BiH jučer je svjedočio i Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa FBiH, koji je također član Federalnog štaba Civilne zaštite. Premda se većine detalja o kojima ga je pitao tužilac Hukeljić, ovaj svjedok nije mogao sjetiti, pa čak ni toga kada je saznao da su respiratori ACM812 A stigli u Sarajevo, iz Hodžićevog svjedočenja ipak je proizašlo nekoliko činjenica.

On je potvrdio da se nabavka respiratora nikada nije našla kao zvanična tačka dnevnog reda na sjednicama Federalnog kriznog štaba.

Hodžić je kazao da se o respiratorima za kojima je bila velika potražnja početkom pandemije i u BiH često govorilo, ali da se zvanično nije raspravljalo o nabavci.

Inače, Hodžić je član Štaba bio i prije i poslije odluke o imenovanju novog saziva tog štaba, pa ga je tužilac Hukeljić pitao da li se ikada desilo da Štab nije prihvatio neku odluku o nabavci sredstava za nabavku opreme i zaštitnih sredstava za borbu protiv Covid 19.

Ovaj svjedok jučer se nikako nije mogao sjetiti da li je bilo takvih situacija, a onda ga je tužilac Hukeljić podsjetio na iskaz koji je Hodžić dao u septembru prošle godine tokom istrage o aferi “respiratori” .

Nakon toga, Hodžić se prisjetio da je zapovjednica Štaba Jelka Milićević na jednoj sjednici problematizirala jednu odluku o izdvajanju sredstava u iznosu od oko sedam miliona maraka, jer nije bilo specifikacije za opremu.

Nakon toga, na jednoj od narednih sjednica kazao je Hodžić članove Štaba na stolu je dočekao materijal koji je sadržavao plan potrebnih sredstava za borbu protiv pandemije, a koji je sačinio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Pitanja za Hodžića jučer je imala i predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović. Ona je ovog svjedoka pitala da li je sjednicama Štaba ikada prisustvovao ijedan anesteziolog, te da li je članovima Štaba neko pojašnjavao ulogu respiratora i to da ih ima različitih vrsta.

Hodžić nije znao reći da li je na sjednicama bio neko od anesteziologa, a o pojašnjenjima za respiratore kazao je da je neko od članova “pitao Davora Pehara, tadašnjeg direktora ZZJ, šta su respiratori”, te da su dobili kratak odgovor da ti aparati pomažu rad pluća.

Suđenje će biti nastavljeno danas kada se očekuje saslušanje tri nova svjedoka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79