Svjedok na suđenju Novaliću i ostalim: Sanita Alagić je donijela ponudu i rekla da izvršimo plaćanje

U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) ugovor sa “Srebrenom malinom” za jedan tip respiratora protokolisan, dok ugovor s drugom oznakom respiratora nije.

Harisa Pepeljak, koja je zaposlena na protokolu u FUCZ-u, objasnila je kako se evidentiraju akti koji stižu u ovu instituciju.

Svjedokinja je potvrdila da je 3. aprila prošle godine u djelovodnik upisana odluka o izuzimanju iz Zakona o javnim nabavkama, kao i ugovor za nabavku respiratora oznake HC VE003. Ona je kazala da ugovor sa respiratorima oznake ACM 812A nije nikad protokolisan.

Pepeljak je pojasnila da je u njihovu kancelariju stizala pošta sa prijavnice, a da su im donošeni i akti koji su stizali elektronskim putem.

“Sve što je došlo, protokolisano je”, rekla je Pepeljak.

Ona se izjašnjavala i o dva akta od 22. i 28. aprila, koji su imali isti sadržaj ali različite oznake respiratora.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Na pitanja Solakove Odbrane, svjedokinja Pepeljak je precizirala da se u djelovodnik nisu upisivale sve ponude koje su stizale.

“Upisivali smo ponude koje će se raditi”, navela je svjedokinja.

Ona je kazala da joj nije poznato da je bila uputa da se ne nose na protokol svi dokumenti zbog gužve i širenja zaraze, ali da je tačno da je pošta ostavljana na prijavnici.

Tužilaštvo je svjedokinju Melihu Glavinić ispitivalo o uplati sredstava “Srebrenoj malini”.

“Šefica (Sanita Alagić) je donijela ponudu i rekla da izvršimo plaćanje. Ja tad nisam bila u kancelariji. Rekla je Nermini, a ona je meni rekla šta treba, da dio sredstava ide iz posebne naknade, a dio iz rezerve Vlade”, objasnila je Glavinić, koja radi kao knjigovođa u FUCZ-u.

Ona je potvrdila da je obavila svoj dio posla u knjizi ulaznih faktura na osnovu ponude koja im je dostavljena, a da je njena koleginica svoj dio posla radila takođe na osnovu ponude. Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića da li je uobičajeno da se plaćanje vrši na osnovu ponude, Glavinić je kazala da je u vanrednom stanju nekoliko uplata izvršeno na taj način, ali da se inače tako ne radi.

Svjedokinja je potvrdila da je šefica nakon izvjesnog vremena došla i uzela registrator sa dokumentacijom u vezi sa nabavkom respiratora. Koliko se sjeća, to je bilo desetak do 15 dana nakon potpisivanja ugovora.

Na pitanja braniteljice Marsele Bajramović, svjedokinja je rekla da su podaci iz ponude isti kao i podaci iz fakture.

Tvrdeći da ne govori istinu, Solak je svjedokinju pitao kako zna šta je šefica od dokumentacije dala koleginici Nermini ako nije bila u kancelariji. Glavinić je pojasnila da je zatekla šeficu kada se vratila u kancelariju i da je razgovarala s Nerminom.

Svjedokinja Selma Hadžić, tehnički sekretar u kabinetu direktora FUCZ-a, navela je da elektronska pošta stiže na dvije adrese. Kazala je da je pošta protokolisana i da je nosila direktoru na signiranje. Napomenula je da je nekad direktor prvo signirao poštu a da je potom protokolisana.

Nastavak suđenja je 1. decembra, piše Detektor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79