Svjedok na suđenju specijalcima i pomagaču

Bio sam u šoku dok su iz automatskih pušaka pucali po autu. Vozač mi je rekao da je ranjen i vidio sam mu krv oko uha.

Rekao je ovo u banjalučkom Okružnom sudu Božo Ilić, radnik Agencije “Sektor sekjuriti” i svjedok republičkog tužilaštva na nastavku ponovljenog suđenja bivšim specijalcima Vladanu Maliću (37), Goranu Parašu (32) i Aleksandru Popoviću (34) te njihovom pomagaču Olegu Bandi (35) za oružanu pljačku 617.000 KM iz vozila pomenute agencije na autoputu Banjaluka – Gradiška 22. septembra 2015.

Ilić je rekao da je nakon preuzimanja osam kofera iz UniCredit banke u Banjaluci, koje je trebalo da voze u Gradišku kod granice s Hrvatskom, u blindu četiri kofera stavio u prostor za trezor, a četiri u prostor za posadu. Dodao je da je on bio odgovoran za kofere i da nije znao koliko je novca u njima, te da su s njim u vozilu bili vozač Đurađ Bajić i Uroš Tolimir, koji je obezbjeđivao transport ukradenog novca. Svjedok je rekao da ne smatra da je ugrozio pošiljku time što je dio kofera stavio u prostor za posadu, jer ih je, kako kaže, stavio na rekove (postolja). Ispričao je da je auto odjednom počeo čudno da se ponaša, guma je pukla, a vozač je gubio kontrolu, ali nije pritisnuo dugme za poziv u pomoć (panik taster).

“Kada smo stali, ispred se parkirao zeleni audi, izašli su maskirani ljudi s automatskim puškama i rekli: ‘Izlazi vani'”, kaže Ilić. Ističe da su onda zapucali, a staklo je puklo, zbog čega je spustio glavu. Dodaje da mu je vozač Bajić rekao da mora izaći jer je ranjen, te da je vidio kako mu se sliva krv iza uha. Kako kaže, onda je jedan metak ispaljen pored njega u vozilu i čuo je: “Izlazite i iznosite kofere.” prenose Nezavisne.

“Prijetili su i tražili od vozača da otvori kofere. Rekao sam da su kod mene. Izašao sam u čučećem položaju. Jedna cijev pušake mi je bila blizu. Dobio sam par udaraca u zadnjicu. Vidio sam Uroša kako leži i tri kofera pored desnog točka”, ispričao je Ilić. Ističe da je pod prijetnjom puškom otvorio kofere, u kojima su bile najlonske vreće, koje je jedan napadač stavio u torbu dok su koferi ostali otvoreni.

“Zatim su otišli”, rekao je Ilić.

Na pitanje advokata odbrane Jasminke Jovišević zašto je stavio kofere mimo trezora, rekao je da je to bilo vjerovatno zbog brzine, jer je malo kasnio i istakao da o tome nije obavijesto nadređene iako je trebalo to da uradi. Odbrana je prigovorila da novac nije bio dobro obezbijeđen, jer svi koferi s novcem bi trebalo da budu u trezoru, te da je Ilić, svjesno ili ne, postupio mimo pravila. Optuženi su dosad dva puta osuđivana u Okružnom sudu Banjaluka. Obje presude ukinuo je Vrhovni sud RS, a posljednjom presudom bili su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora.

 

Na obnovljenom suđenju bivšim specijalcima svjedok u sudnici šutio 40 minuta

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79