Svjedok nereda u Blažuju otkrio detalje haosa u kojem su migranti oštetili čak 20 policijskih vozila

Inače, prihvatni centar Blažuj je najveći u BiH i u njemu je smješteno više od 3.000 migranata. Kamp osiguravaju pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i osiguranje iz privatnih agencija koje angažuje IOM

Dva policijska službenika su zatražila medicinsku pomoć nakon što je došlo do sukoba između migranata u migrantskom centru u Blažjuju kod Sarajeva. Oštećeno je i nekoliko policijskih automobila, piše N1.

Kako su obavijestili iz MUP-a KS, u 20:00 sati su dobili obavijest od službenika privremenog imigracionog centra “Blažuj” da je došlo do okupljanja više osoba koja borave u navedenom centru i međusobne tuče.

“Na mjesto događaja je upućeno više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane korisnika imigracionog centra. Tom prilikom su lakše povrijeđena dva policijska službenika i jedan službenik imigracionog centra. Također, oštećeno je više motornih vozila vlasništvo Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema u pomenutom centru”, naveli su iz MUP-a KS.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Nastavlja se dalji rad na utvrđivanju svih okolnosti, u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela nasilničko ponašanje, laka tjelesna ozljeda, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, krađa i oštećenje tuđe stvari”, poručuju iz MUP-a KS.

Novinaru su razgovarali sa migrantima jutro nakon sukoba koji se dogodio u kampu Blažuj.

“Do sukoba je došlo kada je jedan Iranac uvrijedio poslanika Muhameda”, tvrdi Hasan iz Bangladeša.

Osobi koja je uzrokovala nered u Blažuju izrečena je mjera protjerivanja

“Može se reći da je ovo sukob između šita i sunita”, tvrdi naš sagovornik.

Inače, prihvatni centar Blažuj je najveći u BiH i u njemu je smješteno više od 3.000 migranata. Kamp osiguravaju pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i osiguranje iz privatnih agencija koje angažuje IOM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79