Svjedok pada helikoptera: “Anelovom brzom reakcijom spašene kolege iz vode”

Svjedok pada helikoptera: “Anelovom brzom reakcijom spašene kolege iz vode”


Helikopter Oružanih snaga BiH srušio se danas u prijepodnevnim satima u Jablaničko jezero. To se dogodilo uoči sutrašnje redovne vježbe kada je letjelica zakačila žicu dalekovoda.

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tipa UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane danas u 11 sati pao je u Jablaničko jezero. U njemu se nalazila četveročlana posada u sastavu pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja.

Kako je Crna Hronika već pisala, helikopter je pao nakon udara u dalekovodne žice, a to je sada potvrdio i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Ovo je posada helikoptera Oružanih snaga BiH koji se srušio danas: Svi lakše povrijeđeni

Pošto je to bila organizovana vježba na terenu si bili pripadnici OS BiH, Civilne zaštite, Doma Zdravlja koji su odmah reagovali kako bi se pomoglo povrijeđenim osobama iz helikoptera.

Najbrži u pomoći bio je pripadnik OS BiH Anel Govtevčić koji je promptno reagovao u pripremi čamca za spašavanje unesrećenih osoba. Kako mladi Anel živi samo nekoliko metara od izvođenja vojne vježbe najbolje je poznavao teren pristupa povrijeđenim osobama.

Brzom reakcijom spremio je čamac i uradio svoj dio posla. Zahvaljujući njemu i njegovom sposobnostima za pravilno upravljanje čamcem, i brzom reakcijom ovi momci su evakuisani iz vode.

Ovu informaciju potvrdio je i mještanin Amir Rahić koji kaže da je ostala koja minuta duže u vodi, ko zna šta bi se dogodilo.

“To je specifična oprema, ta njihova vojna. Kada se natopi vodom zalijepi se uz tijelo i onda ti sposobnost sa dozom adrenalina i stresa samo može biti umanjena.

Na sreću nikome nije ništa. Želim samo da kažem da u OS BiH imamo mladih ljudi koji su spremni za sve nedaće i za sve zadatke. Njegov otac je isti kao i on, dobar ko hljeb što bi se reklo. Tako da jabuka ne pada daleko od stabla.

Momak je spreman bio i prije vježbe. Povrijeđenim želim da se što prije oporave. Nek su samo živi nama” – izjavio je mještanin Buturović Polja za portal Crna-Hronika.

Ovo su dalekovodne žice u koje je, najvjerovatnije, udario helikopter OSBiH

Podsjećamo helikopter se još uvijek nalazi u jezeru a u njemu je bilo i oko 400 litara goriva.

“U helikopteru se prema izjavama odgovornih lica nalazi oko 400 litara goriva, zbog čega je federalni vodni inspektor, uz saglasnost postupajućeg tužioca, usmeno naložio hitno postavljanje barijera na vodi kako bi se blagovremeno zaustavilo i saniralo eventualno izlijevanje goriva za vrijeme izvlačenja helikoptera”, poručuju iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Jablaničko jezero: Strahuje se zbog curenja 400 litara goriva, prijeti li ekološka katastrofa?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija