Svjetski ekonomski forum u Davosu: Zašto je Zelenski danas spominjao Sarajevo?

Svjetski ekonomski forum u Davosu: Zašto je Zelenski danas spominjao Sarajevo?


Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu obratio se predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski (Zelensky) te je pozvao na “maksimalne” sankcije Rusiji, uključujući embargo na naftu.

Spomenuo je historijske događaje koji su dramatično promijenili svijet, Sarajevski atentat iz 1914. godine i Minhenski sporazum iz 1938. godine, a koji su prethodili izbijanju dva svjetska rata.

“Pamtimo, naprimjer, kako samo nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava kao što su pucnji 28. juna 1914. u Sarajevu. Historija pamti koliko tuge može izazvati zlo jedne osobe ako vidi da mu se ne pruža dovoljno otpora. Kao što je to bilo, na primjer, 1938. u Minhenu”, kazao je Zelenski.

“Treba zaustaviti svaku trgovinu sa agresorom. Sve strane kompanije treba da napuste Rusiju kako se vaši brendovi ne bi povezivali sa ratnim zločinima, da vaše kancelarije, račune i robu ne koriste ratni zločinci u svojim krvavim interesima. Vrijednosti moraju biti važne. To treba da budu sankcije. One treba da budu maksimalne, kako bi Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji želi da vodi brutalan rat protiv svog susjeda jasno znali neposredne posljedice svojih akcija”, rekao je on.

Zelenski je takođe pohvalio hrabrost svog naroda.

“Rat i otpor ukrajinskog naroda uzburkali su jedinstvo demokratskog svijeta i pokazali da se za slobodu mora boriti”, rekao je Zelenski, koji je dobio ovacije.

“Rat u Ukrajini predstavlja prekretnicu u historiji i tragedija koja je rezultirala će preoblikovati naš politički i ekonomski pejzaž u narednim godinama”, rekao je Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjedavajući Svjetskog ekonomskog foruma.

Ignazio Cassis, predsjednik Švicarske, rekao je: “Švicarska se snažno suprotstavila agresijskom ratu u Ukrajini. Ne može biti neutralnog stava pred brutalnim napadom na naše zajedničke vrijednosti slobode i demokratije. Stojimo uz druge zemlje u osudi rat.”


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija