Evo šta svjetski mediji pišu

Članak pod naslovom “Bosanski Srbi uhapsili čovjeka koji je demonstrirao zbog smrti sina”. Informacije o ovom događaju prenijeli su brojni svjetski i regionalni mediji.

Dok bosanskohercegovački mediji o stanju u Banjoj Luci izvještavaju iz minute u minutu, regionalni i svjetski mediji su prenijeli najvažnije vijesti iz Banje Luke.

“Jutarnji list” piše: “Mučne scene iz središta Banje Luke nakon privođenja roditelja Davida Dragičevića: Sve puno specijalaca i prosvjednika, u više navrata došlo do tučnjave”.

“Index.hr” prenosi: “Uhićeni roditelji ubijenog Davida, majka puštena. Građani se tuku s policijom”.

“Blic.rs” je pisao: “Protest zbog smrti mladog Banjalučanina Davidov otac: “Tražim samo istinu! Moj sin je ubijen!“

U kratkom izvještaju “The New York Times” piše da je došlo do “porasta tenzija u dijelu Bosne pod kontrolom Srba nakon što je policija u utorak uhapsila čovjeka čije je traganje za istinom o smrti svoga sina izazvalo višemjesečne antivladine proteste”.

Na kraju teksta se zaključuje kako pokret “Pravda za Davida” traži istinu o smrti 21-godišnjeg Davida koja se dogodila u martu te da je policija na početku saopćila da je u pitanju samoubistvo, ali da porodica insistira na tome da je on ubijen”.

Svjetske agencije  konstatiraju da su protesti zbog smrti Davida Dragičevića privukli hiljade ljudi i podstaknuli šire nezadovoljstvo korupcijom te “crnim ekonomskim prognozama”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79