Svojoj državi nisu prioritetni: Novinari i studenti se u Srbiji snalaze za vakcinu

Sve je veći broj građana Bosne i Hercegovine koji odlaze van države po svoju dozu vakcine. Svjesni su, kažu, da u Bosni i Hercegovini još nisu vakcinisane ni prioritetne skupine jer se proces odvija izuzetno sporo, a broj pristiglih vakcina je nedostatan. Ogorčeni na sistem i državu su i lokalni mediji sa područja Tuzlanskog kantona, ali i studenti završnih godina Medicinskog fakulteta sa ovog područja. Evo na koji način su oni pronašli put do vakcine.

Problemi studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli ne prestaju. Zbog pandemije koronavirusa su ostali bez praktične nastave, a mnogi i bez kliničkog staža. Da bi ostvarili pravo na ulazak u zdravstvene ustanove bez rizika od zaraze, uputili su molbu Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona da budu uvršteni u prioritetne skupine za vakcinaciju.

“Ministarstvo zdravstva nam nažalost nije odgovorilo ili su ti odgovori bili paradnog tipa, da to nije njihova nadležnost. U principu Ministarstvo nije našlo način na koji će da nas vakciniše nego je našlo razlog zbog čega nas neće vakcinisati”, kaže Ahmed Pašalić, student 6. godine Medicinskog fakulteta Tuzla.

A dok je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona ignorisao upite studenata, od Vlade Srbije je stigao pozitivan odgovor u roku od 12 sati nakon čega je organizovana vakcinacija studenata u Beogradu.

“Prvih stotinu studenata je vakcinisano Astra Zeneca vakcinom, a 120 studenata u nedjelju je vakcinisano Pfizerom”, dodaje Pašalić.

Nakon odbijanja nadležnih u domovini: Studenti iz BiH prioritet za vakcinaciju u Srbiji

Ni mediji sa područja Tuzlanskog kantona nisu uvršteni u prioritetne skupine za vakcinaciju iako su, zbog prirode posla, izloženi riziku. Kantonalni ministar tvrdi da je lista prioriteta formirana na Federalnom nivou i da se kao takva ne može mijenjati.

“S druge strane imamo primjere kolega iz drugih kantona koji su već i revakcinisani. S obzirom na teške slučajeve u našoj porodici pa čak i smrtne, mi nismo mogli čekati i vakcinisali smo se u Srbiji gdje smo mogli i da biramo i izabrali smo Pfizer”, navodi Selma Jatić, novinarka RTV Slon Tuzla.

Ministar zdravstva Božo Jurić, s druge strane, izbjegava pred kamerama govoriti o ovoj temi, a iza kamera kaže da navedeni problemi nisu u njegovoj nadležnosti. No, ako zdravstvo nije u njegovoj nadležnosti, pitanje je šta jeste.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79