Švrakić: Najzaslužniji za organiziranje Čuda bosanskog otpora još uvijek čekaju na zasluženo priznanje

Švrakić: Najzaslužniji za organiziranje Čuda bosanskog otpora još uvijek čekaju na zasluženo priznanje


Nakon gostovanja ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije, Salke Bukvarevića, u emisiji Vijesti u 7 Hayat Televizije iz Udruženja Zelenih Beretki zaprimili su zahtjev za demanti, odnosno za odgovor i dopunu određenih navoda. Tim povodom, večerašnji gost u „Vijestima u 7“ bio je Muhamed Švrakić, iz udruženja Zelene beretke i član komisije za dodjelu priznanja Organizator otpora.

Gospodine Švrakiću, u ovom studiju prije nekoliko dana, pitali smo ministra Bukvarevića zašto onima koji su organizovali odbranu koja je nazvana „Čudom bosanskog otpora“, još nisu priznata njihova prava, zašto im nije priznata uloga koju su imali u odbrani domovine. Odgovorio je da su problem neusaglašeni spiskovi. Vi tvrdite drugačije?

“Ima tu dosta krivaca nije samo naše Ministarstvo koje je dosta sporo radilo na pomaku. Jedan veliki pomak je uradio upravo Salko Bukvarević. Pričamo o vremenu kada se odbranila BiH i ljudima koji su nastavili svoju odbranu kroz druge institucije. Ono što mi zamjeramo gospodinu Salki je to da treba da kaže da je stvar gotova i da smo je završili. Gospodin Dreković nas je sve uvezao, i doveli smo stvar do kraja.

Ministar Bukvarević je kazao da je zaprimljeno 150 pisanih prigovora i mnogo usmenih. Jeste li vi i Patriotska liga dobili te prigovore? O kakvim se prigovorima radi i jeste li odgovorili na njih?

“Nije tačno da je bilo 150 primjedbi. Zelene beretke i Patriotska liga imaju svoju arhivu, i tačno se zna gdje je ko bio i šta je radio. Ovo nije medalja hrabrosti u toku agresije, nego za Organizatore otpora. Za one koji su prvi organizovali grupe i vodili narod. Zelene beretke su dobile osam primjedbi, i to je tačan broj.

“Mi smo opdmah odgovrili na naših osam prigovora, kao i Patriotska liga, imali su prigovore HVO, MUP i suština je što su neosnovani. Komsija nije mogla da radi bez kriterija, i sve je bilo rekla-kazala. Veliki problem su nam stvorili mediji koji su objavljivali plaćene vijesti. Mi organizatori otpora smo odbranili državu. Mnogi su bili na strani agresora kada smo mi pripremali odbranu BiH i danas nešto glume i potplaćuju. Za sve što smo mi radili u Jugoslaviji bi bili strijeljani da nismo uspjeli odbraniti našu slobodu. Do osnivanja Armije RBiH Zelene beretke su imale 1.465 žrtava, i to znači da smo mi bili na liniji i branili državu prije svih. Onaj ko nije ispunio kriterij ne može dobiti medalju.

Za kraj, stav ministra, kako je to kazao u našoj emisiji, jeste da su organizatori otpora zaslužili da im država oda priznanje. To sada nije tako, ali je izrazio nadu da će se to pitanje riješiti. Vjerujete li Vi u da će organizatori otpora konačno dobiti određenu vrstu satisfakcije i priznanja i šta je potrebno da se to desi?

“Što se tiče novca, ima ga. Štaviše mi smo bili za to da dobijemo medalju, ne treba nam novac. Po Zakonu o najvećim priznanjima treba se dobijati i novac. Nama je skoro 100 ljudi umrlo čekajući tu nagradu. Nije nama Armija RBiH pala s marsa, i to treba da se zna. Ako država čeka da još ovih 200 umre i da se promijeni karakter i historija naše borbe, to neće dočekati.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija