Tačno u 10 sati: Na današnji dan 1885. godine počeo saobraćati tramvaj u Sarajevu

Na današnji dan, tačno u 10 sati 1885. godine, prvi električni tramvaj počeo je prometovati Sarajevom, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču.

Tramvaj je prometovao od Željezničke stanice do Latinske ćuprije, a time je Sarajevo postalo prvi grad u Europi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju.

Tada u sastavu Austrougarske monarhije, glavni grad Bosne i Hercegovine tokom ljeta 1884. godine počeo je sa iskopavanjem svojih ulica i polaganjem tramvajskih šina.

Prva tramvajska pruga bila je duga 3,1 kilometar i imala je samo jednu traku kojom je taj jedini tramvaj saobraćao. Prvi “tramvadžija” bio je Johan Hanke.

Istovremeno sa prvim električnim tramvajem, Sarajevo je dobilo i električnu rasvjetu na gradskim ulicama. Te 1895. godine, Sarajevo je ušlo u red tehnički najmodernijih evropskih prijestonica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79