“Taj momak, pod nadimkom Žuti, što mi je sinu izbio slezenu je na Facebooku poslije napisao: ‘Mali se kur*** da ima mu**'”

Još jedan slučaj vršnjačkog dogodio se u u BiH, a šokantni video, na kojem se vidi kako djevojčica, zajedno sa drugom djecom, maltretira i tuče drugu djevojčicu, pojavio se jučer na internetu.

Kako se vidi na nekoliko objavljenih videa, jedna djevojčica oborila je drugu na zemlju, a potom joj sjela na prsa udarajući je. Zlostavljana učenica pokušava da se odbrani štiteći rukama lice, dok je zaprepašćujuće i to što ostala djeca huškaju napadačicu te sve snimaju mobitelima i psuju. Sve se dogodilo u dvorištu Osnovne škole u Jajcu.

Za Source.ba portal jučer je govorio Nermin Omerović, otac pretučene djevojčice, koji je za naš portal ispričao šta se desilo, te kako se sada osjeća njegovo dijete.

“Curica nam ništa nije smjela reći, jer je bila pod prijetnjom da će je izbosti i da će joj biti odstranjena slezena kao i njenom bratu, koji je nastradao prije dvije godine, od istih momaka i iste djece koja su u toj skupini. Slučajno sam saznao za taj slučaj u trgovini. Žena koja radi u trgovini me pitala: ‘Kako ti je dijete, je li dobro, vidjela sam snimak?’ Pitao sam je kakav snimak i ostao sam u šoku. Rekla mi je da je i njena curica pretučena odmah sutradan. Ta žena je pokrenula inicijativu da se ide kod oca te djevojčice, te sam i ja odmah isti dan otišao njemu na vrata. Razgovarali smo. Pošto je u Jajcu još aktuelna priča oko nacionalizma, nismo nešto puno jedan drugom mogli ni da kažemo. Rekao sam mu: ‘Drugi put ću ti doći sa policijom, neću doći ovako kao čovjek da razgovaramo. Molim te, povuci svoju djecu, nemoj da išta govore mojoj djeci ili bilo šta. A ako izgubljim strpljenje, onda neću čekati ni policiju’. Nije mi ništa konkretno rekao, kao izvinjava se i gledat će da riješi nešto”, rekao je Omerović.

“Isto se desilo mom sinu koji je sad napunio 18 godina. Prije dvije godine su mu izbili slezenu. Oštećeni su mu bili ostali organi, jetra, pluća, bubrezi… Mogao je podleći dok smo došli do Travnika, radilo mu se o životu u pola sata. Na to smo prešutjeli, probali pravnim putem da idemo, taj mali je dobio šest mjeseci za dvije godine strogog uvjeta, a onda se na kraju, na svom Facebook profilu, ovako izrazio: ‘Taj mali se kur*** da ima mu**’. Danas je taj mali što ga je pretukao, sa nadimkom Žuti, oslobođen sa suda. Onda sam angažovao advokata da mi izganja odštetu za dijete, gdje će ona biti izganjana, ako platim advokatu parnicu od 1.500 KM, ali ja sad nemam taj novac, jer trenutno ne radim”, ističe Nermin za Source.ba portal.

Strašno je to što nadležne institucije ne reaguju na vršnjačko nasilje i zlostavljanje

Ono što je posebno zabrinjavajuće na snimku, osim činjenice da je njegova djevojčica pretučena i zlostavljana, je to što se na istom nalazi veliki broj djece koji se smiju, snimaju, navijaju i vrijeđaju njegovu kćerku, a da niko nije ni pokušao da zaustavi sve.

“Ta curica koja je pretukla moje dijete ima brata blizu 18 godina. Momak se razrastao, možda je sad moje građe. On je toj djeci rekao, da ko se bude miješao, da će se on umiješati. Niko od te djece nije se smio primaći. Moje dijete je modro bilo. Bila joj je plava lijeva strana, oteklo mi dijete. Šta znam šta je bilo, dadnem djetetu tabletu za alergiju i paracetamol, nije taj da ni u školu išla. Međutim, to se lagano povuklo, a onda smo dobili snimak i povezali stvari”, ističe naš sagovornik.

Mirela Omerović, majka pretučene djevojčice: Otac učenice, koja je napala moje dijete, mi je psovao majku i udario me!

Za Source.ba portal danas je cijeli slučaj prokomentarisao mostarski psiholog, Marko Romić, koji također navodi da ga je najviše šokirala činjenica djece koja sve, u smijehu posmatraju, snimaju i navijaju za djevojčicu koja je tukla drugu djevojčicu.

“Jako je tužno i žalosno bilo vidjeti ovo zlostavljanje, a pogotovo je tužno i žalosno bilo gledati svu tu djecu koja navijaju za zlostavljačicu. Nažalost, kod nas je to nešto što se dešava svako malo. Bilo je sad u Jajcu, bilo je nedavno u Mostaru, a prije toga u Sarajevu itd. Ta djeca koja navijaju za zlostavljačicu očito nemaju nimalo empatije prema zlostavljanoj djevojčici. Moramo se upitati ko su ta djeca, kakav je odgoj koji oni primaju, kakvi su njihovi odgajatelji? Ko god da je sudjelovao ili sudjeluje u njihovom odgoju, dakle njihovi roditelji i odgajatelji – svi su debelo zakazali. Na onakav način sve gledati je nehumano i neljudski”, kaže Romić za Source.ba portal.

Roditelji su, svakako, možda i najodgovornija karika u cijeloj ovoj priči, sa tim se slaže i naš sagovornik.

“Naravno da jeste, jer djeca se ponašaju onako kako vide u svojoj porodici i kako im to bude usađeno. Doduše, u ovom uzrastu, s obzirom da se radi o tinejdžerima, na njih značajno utiču vršnjaci i mediji, nisu samo roditelji tu. Ipak, da je roditeljski odgoj bio normalan, prvo ta zlostavljačica onda ne bi bila zlostavljačica, a ovi navijači ne bi bili navijači, pa bi se našlo barem jedno od njih da stane u zaštitu djevojčice koja je zlostavljana. Roditelji zakazuju u obavljanju svoje temeljne zadaće. Ako nismo dobar roditelj, sva naša druga postignuća nisu bitna”, ističe Romić.

Brojni su slučajevi gdje odgovorni reaguju tek kada bude kasno, bila to policija, zajednica koja je u ovom slučaju skrivala video od porodice zlostavljanje djevojčice (podsjećanja radi, otac od djevojčice koja je zlostavljana nam je to jučer potvrdio), škola, razrednici, nastavnici, drugi roditelji, djeca…

Kada se na to nadoveže naš korumpirani i neefikasni sistem, loše sudstvo, onda imamo situaciju da Nermin Omerović i dalje nije dobio pravdu zbog napada na njegovog sina i izbijanja slezene prije par godina, a sada ima već novi slučaj.

Romiću smo postavili jedno neobično pitanje – Da li onda čovjek, jednostavno, treba da se ponaša kao Colin Farrell iz serije “True Detective”, ode na vrata ocu dječaka koji maltretira njegovo dijete i pretuče ga pred tim dječakom, te nasilnom dječaku zaprijeti da će sljedeći put svi proći znatno teže samo ako mu još jednom pogleda sina?

“Naše institucije funkcioniraju tako da oni u svom radu uglavnom vide svoje privilegije. Nažalost, vrlo često tu prestaje interes za njihov posao. Imamo nevjerovatno tešku krizu koja se očituje u neodgovornosti. Zato nam se i dešava to da se čovjek obraća svima, ali to nije stiglo ni do čijih ušiju, pa se dogodilo to što se desilo njegovom drugom djetetu. Evo i sada, mi ćemo dva-tri dana galamiti o ovome kao pojedinci, izražavat ćemo svoje negodovanje, a uglavnom će se na tome i završiti. Daj Bože da ljudima ovaj slučaj bude poticaj da se aktiviraju i rade svoj posao, za koji su zaduženi, ali čisto sumnjam”, rekao je danas za Source.ba portal psiholog Marko Romić.

Pojavio se duži, uznemirujući snimak: Udarala djevojčicu šakama, davila je nogama, lupala je po glavi, drugi učenici sve snimali i smijali se!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79