Foto: Youtube/4life
Tajanstveni investitori na Bjelašnici ubrzano grade na nepropisno otvorenim gradilištima: Berila nema da ih štiti?

Tajanstveni investitori na Bjelašnici ubrzano grade na nepropisno otvorenim gradilištima: Berila nema da ih štiti?


U utorak, na dan kada je Ibri Berilu, načelniku Općine Trnovo u Kantonalnom sudu Sarajevo održavano ročište o produženju pritvora, ekipa Raporta posjetila je Bjelašnicu.

Tog dana, oko podneva, saopćenjem za javnost se oglasila Općina Trnovo koja je demantirala, kako su naveli ‘svakodnevno dezavuisanje javnosti putem elektronskih i printanih medija u cilju da se se lažno prikažu okolnosti gradnje na području Bjelašnice’.

I dok Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi istragu o nezakonitoj gradnji na Bjelašnici i do sada je iznijelo ozbiljne sumnje, ne samo u pogledu gradnje i prodaje zemljišta na Bjelašnici, nego čak i o nelegalnom prisvajanju državnog zemljišta, iz Općine Trnovo prijete tužbama medijima koji pišu o sumnjivoj gradnji na ovoj olimpijskoj planini. I u opširnom saopćenju poručuju da je ‘sve po zakonu’.

Indikativno je da se u vrijeme istrage Tužilaštva KS Općina Trnovo uopće oglašava o ‘medijskim navodima’ za koje čak nisu ni precizirali na koga i na šta se odnose, no s detaljima tih navoda neka se bave nadležni, a mi donosimo detalje o onom šta smo zatekli na Bjelašnici ove sedmice.

Oni koji su nedavno boravili u Babinom dolu sigurno su se već uvjerili da ova olimpijska ljepotica sve više počinje ličiti na grad, a sve manje na planinu gdje se nekada zbog odmora ‘bježalo’ iz Sarajeva i drugih gradova piše Raport.

Odavno, uglavnom samo mediji i ekološki aktivisti, upozoravaju na devastaciju ove planine, a nedavno hapšenje Ibre Berila, prvoosumnjičenog za nezakonitu gradnju na području Bjelašnice, ponovo su skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem.

No, pitanje je li i hoće li hapšenje Berila i ostalih osumnjičenih u predmetu kodnog naziva ‘Incitat’ zaustaviti sumnjivu gradnju na Bjelašnici i koliko je ovaj slučaj uopće ‘upalio crveni alarm’ u nadležnim službama, ministarstvima i drugim institucijama u Kantonu Sarajevo.

A, da posla ima i za inspekcije pokazala je i posjeta Raporta Babinom dolu i obližnjim mjestima gdje planinom odjekuju povici radnika i brujanje teške mehanizacije za rad.
Misteriozne investitore inspekcija je ili zaobišla ili im je ‘progledala kroz prste’

Prema tvrdnjama izvora Raporta u Babinom dolu pojedine firme nezakonito prevoze i skladište eksploziv koji služi za miniranje površina gdje se gradi, a navodno ni u tom slučaju nisu ispoštovane procedure.

Na području Babinog dola nedaleko od hotela ‘Nomad’ i ‘Maršal’, ali i objekta ‘Aroma’, čiji je vlasnik Adis Mulaosmanović, također osumnjičen i uhapšen s Berilom, uočljiva su gradilišta na ogromnoj površini u blizini jedne od ski staza i uz samu šumovito područje.

Je li i na mjestu sadašnjih gradilišta na kojima su kod nekih već vidljive i zabetonirane površine bila šuma, za sada nemamo dokaze, ali sudeći po blizini drveća uz gradilište vjerovatno jeste.

Na gradilištima po nekoliko radnika obavljaju poslove, ali saznajemo da nema nikog od nadležnih ko bi nam mogao reći ko su investitori u objekte koje se grade, kada su počeli radovi, kada će biti okončani…

Uzalud tražimo i ploču čije isticanje propisuje Zakon o prostornom uređenju Kantona Sarajevo i na kojoj bi morali biti istaknuti svi relevantni podaci o građevini i učesnicima u građenju. Počev od naziva investitora, naziva izvođača radova, projektanta, naziva i vrste građevine koja se gradi, vrijeme početka i završetka radova…

S obzirom na to da Zakon propisuje i da s početkom radova na nekom gradilištu mora biti izvršen inspekcijski pregled kako bi se provjerilo ispunjavanje tehničkih i sigurnosnih uvjeta za odvijanje građenja, ova gradilišta inspekcija ili nije ni obilazila ili im se ‘progledalo kroz prste’.

Za odgovore na pitanja o gradilištima u blizini Hotela ‘Nomad’, jer drugih podataka nismo imali sa jednog od gradilišta, pozvali smo Adela Kosu iz Općine Trnovo.
Iz Općine kažu ‘sve po zakonu’, pa smo im predočili argumente da i nije tako

Kosu smo pitali ko su investitori i šta se gradi na tim parcelama, imaju li investitori neophodnu dokumentaciju kao i to da li je upoznat s informacijama o miniranju koje se navodno vrši u neposrednoj blizini drugih objekata, kao i o tome da se na Bjelašnici nepropisno skladišti eksploziv.

“Što se tiče gradilišta, to su parcele koje su oni kupili i grade svoje apartmane u skladu s urbanističkim projektom. To je nesporno. E, sad što se tiče dokumentacije, čini mi se tri ili četiri imaju potpunu dokumentaciju i oni mogu u skladu s ostalim mjerama zaštite, raditi kopove i eventualno minirati ukoliko to teren zahtijeva. Što se tiče, nekog novog najavljenog miniranja, to je trebalo biti, ali je otkazano iz razloga što smo dobili informaciju da nisu u tom trenutku imali odgovorajuće dokumente”, kazao je Koso novinarki Raporta, ne navodeći ko su investitori.

Koso nam je rekao i da Općina Trnovo nije nadležna za odgovore na pitanja o miniranju i eventualnom nezakonitom skladištenju eksploziva na području Bjelašnice.

“To s općinom nema nikakve veze. Investitor koji radi, on angažuje odgovarajuću firmu , pribavi odobrenje nadležne inspekcije, javi nadležnoj policijskoj upravi, provede mjere zaštite i ta ovlaštena firma za miniranje radi svoj posao“, kazao je Koso, ne ponudivši nam rješenje za problem, kako ćemo saznati da li je neka firma provela zakonite procedure pri miniranju, ako nam ne žele otkriti ko su investitori koji grade objekte na tom području.

Na naš upit zbog čega na gradilištima nema zakonom propisanih tabli s podacima o investitoru i projektu, te ko je nadležan da naloži investitorima da ispune tu obavezu , Koso je potvrdio da je nadležna Urbanističko-građevinska inspekcija upravo Općine Trnovo.

Na konstataciju novinarke Raporta da li će nakon što smo mu saopćili informaciju da investitori grade na Bjelašnici, a da nisu ispunili zakonsku obavezu isticanja table s neophodnim, zakonom propisanim podacima, Koso nam je rekao:

“Morat ćete poslati zvaničan e-mail, ja ću to onda proslijediti nadležnoj inspekciji. Ne mogu vam reći zašto nema tabli, ja to ne znam, o svemu uputite zvaničan zahtjev s pitanjima i na sve odgovore iz nadležnosti Općine Trnovo dobit ćete odgovore”, kazao je Adel Koso iz Općine Trnovo za Raport.
Neće da potvrde prijem upita

Međutim, naše prvobitno, pozitivno iskustvo s Kosom koji nam je obećao sve odgovore iz nadležnosti Općine Trnovo kada ih uputimo na zvaničnu e-mail adresu brzo su zasjenila dešavanja koja su uslijedila.

Naime, nakon što smo u utorak uputili dva odvojena upita Općini trnovo s različitim pitanjima, tražili smo u e-mailu potvrdu njihovog prijeme.

S obzirom na to da ni do srijede nismo dobili povratnu informaciju jesu li naši upiti primljeni, kontaktirali smo telefonskim putem više službi u Općini Trnovo i u konačnici su nas ponovo uputili na Adela Kosu.

No, Koso nam je kazao da on ne zna da li je ‘kolegica koja prima e-mailove’ dobila naše upite i da li je uopšte na poslu.

Tako smo ostali bez odgovora na sva pitanja o tajnim investitorima koji trenutno ubrzano grade apartmane na Bjelašnici, a čak nisi ispunili ni osnovnu zakonsku obavezu kada su počeli građenje, a to je da istaknu tablu s potrebnim podacima.

Nadamo se da ćemo na ovo i brojna druga pitanja koja smo uputili općini Trnovo dobiti odgovore u zakonskom roku i insistirat ćemo na njihovom dobijanju, jer Bjelašnica nije vlasništvo ni Ibre Berila, ni Općine Trnovo, nego je prirodno bogatstvo svih nas i građani imaju pravo znati koliko je i kome zemljišta proteklih godina prodato na Bjelašnici, po kojoj cijeni i pod kojim uvjetima, kao i da li su ispoštovane sve zakonske procedure.

Uostalom, iz Općine Trnovo tvrde da je rađeno ‘sve po zakonu’, pa neka onda sve tražene podatke i dostave javnosti na uvid, a neizbježno je da će te podatke, barem to javnsot očekuje, tretirati i Tužilaštvo KS.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija