Tajkun Tihomir dobio dozvolu: Nastavljaju se radovi u centru Sarajeva

Tajkun Tihomir dobio dozvolu: Nastavljaju se radovi u centru Sarajeva


 

Nastavljena je izgradnja parkinga na zelenoj površini u blizini sarajevskog tržnog centra Alta. Radovi su nastavljeni nakon što je investitor dobio dozvolu za gradnju parkinga.
Načelnik općine Centar Srđan Mandić (NS) je potvrdio za Klix.ba da je kompanija Palace Investments dobila saglasnost.

“Investitor je predočio rješenje Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo kojim mu se izdaje saglasnost da na privatnoj parceli napravi parking, privremeno na dvije godine”, ukazao je Mandić.

Izgradnja parkinga je nastavljena nakon što je Općina Centar krajem prošlog mjeseca zaustavila radove.

“Nakon što smo sinoć iz medija saznali o početku radova u zoni kvadranta A na Marijin Dvoru, općinska inspekcija je jutros izvršila inspekcijski nadzor i ustanovila da izvođač nije imao sve neophodne saglasnosti”, obrazložio je Mandić 24. decembra.

Tajkunu Tihomiru Brajkoviću “fali jedan papir”: Zaustavljena gradnja zgrade od 22. sprata u centru Sarajeva

Podsjećamo, riječ je o prostoru kojim je obuhvaćen regulacioni plan Gradski centar Marijin Dvor. Ovim regulacionim planom je obuhvaćen prostor između Srednje mašinske tehničke škole i tržnog centra Alta, odnosno Uniticovih nebodera.

Na spomenutoj zelenoj površini, iza hotela Holiday, bivšeg Holiday Inna, predložena je gradnja tri zgrade u nizu. Veća površina ovog zemljišta je u vlasništvu firme za nekretnine Palace Investments iz Sarajeva. Dio zemljišta je u vlasništvu Općine Centar. Na tom prostoru bi trebala biti građevina visokog prizemlja i sa dva sprata, iza nje bi bio neboder sa 22 sprata te prizemnica s mansardom.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo početkom 2020. prodala dio zemljišta kod Uniticovih zgrada, na kojem je planirana gradnja nebodera sa 22 sprata. Tada se navodilo da iza kompanije Palace Investments stoji vlasnik firme Tibra Pacific, koja je u Sarajevu napravila više stambenih zgrada. Brajković je sredinom februara 2020. za Klix.ba izjavio da “nije tačno ono što se piše”.

Osim toga, za zemljištu, koje je u vlasništvu hotelske grupacije Europe, između spomenute škole i hotela Holiday, predloženo je da se gradi poslovna građevina. Njen niži i površinski veći dio imao bi do četiri sprata. Njena kula, blizu Bulevara Franca Lehara, imala bi također 22 sprata piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija