Tajna veza između Zukorlića, Konakovića i Marjanovića?

Šećibović jeste osnivač Zukorlićevog Univerziteta i bliski saradnik ovog zastupnika u Skupštini Srbije, baš kao što je to i Konaković Prof. dr. Refik Šećibović jeste pomogao da se osnuje Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru 2002. godine, na kojem je u augustu 2017. godine imenovan za prorektora za izuzetnost. U to vrijeme bio je pomoćnik ministra u Vladi Zorana Đinđića (2001-2004.)

To je i sam potvrdio u autorskom tekstu od 14. jula 2016. godine na stranici sandzakpress.net.

-Želio sam upravo da uhvatim vezu između kritike stanja u obrazovanju i izbora Zukorlića baš u ovom intervjuu, koji je dosta haotično raspravljao o različitim aspektima visokog obrazovanja. Postoje dva ključna razloga zbog kojih sam se zaista posvetio ovoj analizi: a) bavim se istraživanjima u obrazovanju i b) kao pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvjete (ministar Gašo Knežević je bio na čelu tog resora) u Vladi premijera Zorana Đinđića, pratio sam i pomogao da se osnuje Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru – napisao je prof.dr. Šećibović.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, dakle, govorila je istinu, za razliku od predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića. Bogunić je o Šećiboviću govorila kao osnivaču, a ne dekanu Zukorlićevog univerziteta, što je potencirao u svom govoru Konaković.

-Produbljivanje razlika je nastalo i zbog insistiranja da mi savjetnik za visoko obrazovanje bude osnivač Zukorlićevog univerziteta iz Novog Pazara. Smatram da mi imamo dovoljan broj naših stručnjaka sa UNSA i privatnih univerziteta u Sarajevu, s kojima sam često razgovarala o stanju u akademskoj zajednici. Meni treba savjetnik i svakom budućem ministru koji će pomoći da naš univerzitet uđe na Šangajsku listu. Gdje se u tom kontekstu nalazi Internacionalni univerzitet iz Novog Pazara – kazala je ministrica Bogunić.

Prof. dr. Refik Šećibović jeste blizak zastupniku u Skupštini Srbije i kandidatu za reisu-l-ulemu Muameru Zukorliću, kao što je to i Konaković, a zahvaljujući tom gotovo dvodecenijskom prijateljstvu prošle je godine imenovan i za člana Zukorlićeve privatne Bošnjačke akademije nauka (BANU), kojoj je Konaković darovao budžetskih (naših) 60.000 KM.

On je to kasnije u medijima pravdao kako je novac dobila BANU, a ne Zukorlić.

-BANU je dobio 60.000 KM na konkursu koji je bio u Ministarstvu finansija, zamolili su me da ga prebacimo na Skupštinu – rekao je Konaković, ostavivši tako u nedoumici javnost zašto je on, a ne Ministarstvo koje je raspisalo konkurs izvršio isplatu.

Konaković tvrdi da je Refika Šećibovića vidio samo jednom u životu.

-Sjedio sam sa čovjekom, razgovarao o visokom obrazovanju i sramota me bilo pričati sa čovjekom. Jer on koji je bio pomoćnik u Vladi Zorana Đinđića, nije on novopazarski dekan, on je pomoćnik u Vladi koja je napravila reformu obrazovanja u skladu sa Bolonjom, sa procesima koji su zapadnoevropski. Da ne bi bilo moje mišljenje za svjedoka pozivam Damira Marjanovića kojeg sam zamolio da popije kafu sa ovim čovjekom i da mi o njemu kaže mišljenje. Znate šta kaže Damir Marjanović? Žao mi je što ga nema, da vam on kaže šta misli o njemu kao o ekspertu o visokom obrazovanju – rekao je Konaković na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS.

Javnost je ostala uskraćena za to “šta kaže Damir Marjanović” jer Konaković nije završio misao.

No, javlja se dilema. Zašto je Marjanović sada, kako to kaže Konaković, pio kafu sa Šećibovićem da bi o njemu “kazao svoje mišljenje” kada su njih dvojica stari znanci koji su još prije tri godine razgovarali o reformi visokog obrazovanja u “pojedinačnim kantonima”.

U novembru 2016. godine, na službenoj stranici International Burch University objavljena je fotografija i tekst o sastanku Šećibovića i Marjanovića.

Prof. dr. Refik Šećibović je imao priliku ugostiti rektora Burč univerziteta prof. dr. Damira Marjanovića, u prostorijama Visoke škole za turizam i menadžment u Konjicu kojom prof. Šećibović i upravlja, a u vezi s eventualnom saradnjom Burč univerziteta i spomenute institucije iz Konjica. Profesori su razgovarali o reformi visokog obrazovanja u BiH, studentskim aktivnostima, angažovanju i radu studenata u zemljama okruženja, te turističkim potencijalima naše zemlje. Posebno je raspravljano o reformi visokog obrazovanja u pojedinačnim kantonima i razvoju visokog obrazovanja, te pogledu studenata na cjelokupni edukacijski proces. Govorilo se i na koji način približiti visokoobrazovni proces svim studentima iz različitih krajeva naše zemlje i ponuditi najkvalitetnije strukovno obrazovanje i zvanje – navedeno je u saopćenju sa tog sastanka iz novembra 2016. godine.

Ko je kome preporučio Šećibovića? Zukorlić Konakoviću, Konaković Marjanoviću ili Marjanović Konakoviću? Ili Zukorlić i Marjanović Konakoviću?

-Prof. dr. Refik Šećibović je osnivač Visoke škole za turizam i menadžment Konjic i profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Magistrirao je i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, od 1986. do 2006. godine radio je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je stekao naučna zvanja docenta i vanrednog profesora. Bio je pomoćnik ministra prosvjete u Vladi Srbije 2001-2004. godine.

Vjerujući u značaj alternativnog obrazovanja sa grupom saradnika otvorio je Beogradsku otvorenu školu (BOŠ) i to 1993. godine, a ona je danas jedna od najvećih alternativnih škola na Balkanu. Kao prvi direktor BOŠ, postavio je temelje koji još predstavljaju osnov u razvoju ove škole – stoji u zvaničnoj biografiji objavljenoj na stranici Nacionalnog tijela za akreditaciju i provjeru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije (NAT), čiji je član prof. dr. Šećibović od prošle godine.

Suosnivač BOŠ-a sa Šećibovićem je i Marinko Vučinić, jedan od potpisnika prošlogodišnjeg Apela grupe intelektualaca i crkvenih velikodostojnika – Reč naše Crkve treba da bude kratka i odlučna, jasna i upozoravajuća – “Niko ne sme ništa da potpiše” koja se tiče Kosova.

Sve u svemu, zanimljivo društvo se okuplja i očito intenzivno sarađuje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79