Tako je govorio Dodik: “Milanović je pola dana partizan, pola ustaša; trebalo je tući Zagreb…”

Nakon prošlosedmičnih sastanaka s državnim vrhom Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je, između ostalog, izjavio “da položaj Hrvata u entitetu Republika Srpska više nije tema koja zahtijeva neko rješavanje”.

Željana Zovko: Dodik jedini nije ratovao protiv Hrvata, u BiH nema ljubavi, samo interesa

Kao rijetko kad, Dodik je rekao nešto što je istina. Naime, na području današnjeg RS-a 1991. godine živjelo je 144 hiljade Hrvata i činili su 9,2 posto od ukupnog broja stanovnika. Tokom agresije na BiH i nakon, hiljade Hrvata je moralo napustiti taj dio BiH, pa ih prema popisu iz 2013. godine ima svega nešto manje od 30 hiljada, odnosno 2,4 posto. U vrijeme kada su Hrvati proganjani, Dodik je bio član Skupštine RS-a, znači dio političkog vođstva koji je stajao iza tog projekta.

No, Dodikovi domaćini u Zagrebu, predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković imali su kratkotrajnu amneziju pa se nisu mogli sjetiti ni toga da je Dodik aktivno podržavao srpske napade na hrvatsku prijestolnicu 2. i 3. maja 1995. godine kada je poginulo šestero ljudi, a više od 200 ranjeno, čemu svjedoče i transkripti iz Haškog suda. Tom prilikom je, između ostalog, pogođen penzionerski dom u Zagrebu, ali i Klinika za dječije bolesti.

– Ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da je trebalo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći, ako je to trebalo da kaže se, ne onaj način se prenijeti, to je morao da bude oprezan urednik koji je to pušto… – rekao je Dodik na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske održanoj 23. i 24. maja 1995. godine kojom je predsjedavao nedavno preminuli ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

Zaboravili su, a naročito Milanović, kako je Dodik “biranim” riječima govorio o njemu, i to ne tako davno, 2016.

– Milanović je po više osnova iskompleksiran političar i čovjek. Kao većina političara s hrvatske scene vuče višestoljetni kompleks od Srba. Ta vrsta shizofrenije u političkom djelovanju eskalira u jednoj ovako jadnoj salvi uvreda, koje su samo izraz Milanovićeve svekolike nemoći – izjavio je tada Dodik za Srnu i dodao, misleći na Milanovića, da “pola dana živi kao partizan, a pola kao ustaša”.

Zagreb opet pogoršao odnose sa Sarajevom: “Ovo je bio bezobrazluk kakav se ne pamti”

Dodik je imao dug, otvoren sukob i s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom. Tako je 2018. nakon intervjua Komarice austrijskim medijima u kojima je kazao da je Dodikova vlast kriva za nepoštivanje religijskih prava, tadašnji predsjednik RS-a uzvratio da je tendeciozan i zlurad. Iste godine Dodik je nakon privatne posjete Hrvatskoj, kada je obišao manastir Srpske pravoslavne crkve u Donjem Budačkom, kazao kako bi se “trebali prvi izviniti Hrvati koji su nad Srbima napravili mnogo veća zlodjela”.

Tada ga nisu dočekali ni tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ni premijer Plenković koji je nakon prošlosedmičnog sastanka s Dodikom kazao “da je bilo riječi o snažnijoj ekonomskoj saradnji”. Kada se prije nekoliko godina pojavila mogućnost da se Hrvatska ubaci na plinsko tržište BiH, Dodik je bio u jednom drugom političko-ekonomskom dresu.

– To možda ima neke logike sa stajališta Hrvata, no za nas nema logike. Jedina prihvatljiva opcija je da se gradi novi plinovod prema Srbiji i veže se za projekte poput Južnog toka koje planira Rusija – poručio je tada Dodik.

I nakon svega evropska parlamentarka Željana Zovko ustvrdi da Dodik nikada nije iznevjerio Hrvate i Hrvatsku?! – prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79