Tako su se častili direktori na račun Toplana: Jelo se i pilo, firma platila oko 20.000 KM!

Bivša uprava Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo, koju je imenovala “šestorka” na prijedlog SDP-a, u svom kratkom mandatu uspjela je na reprezentaciju potrošiti oko 20 hiljada maraka.

Enver Zornić, Berin Alagić, koji su vršili dužnost direktora ovog preduzeća, zatim Mahir Delić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za pravne i opće poslove, Mirza Musić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove, Sejfo Ušanović, izvršni direktor za ekonomsko finansijske poslove, Tomislav Martinović, vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove, u ugostiteljskim objektima pa i zlatarama trošili su novac preduzeća, jeli, pili i po nekoliko puta dnevno, pa čak i u razmaku od samo nekoliko sati.

Faktor je u posjedu računa na iznos od oko 10.500 maraka koje su “pravdali”, donoseći ih kako bi im novac bio refunsiran iz blagajne preduzeća. Dio isplata išao je direktno preko računa preduzeća.

Najviše novca potrošio je SDP-ov direktor Enver Zornić koji je, iako kratko ostao na ovoj funkciji, uspio jesti i piti o trošku preduzeća i to sudeći prema računima, menijima i cijenama veoma kvalitetno.

Zornić je tako u Caffe slastičarni Palma samo u toku jednog dana 15. juna 2019. napravio pet računa, te je od 11.30 do 20.30 sati potrošio 62 marke.

Za samo jedan dan, 19. jula, Zornić je iz blagajne naplatio 420 maraka, a računi su bili u iznosima od 3,50 do 94,50 marke.

U ugostiteljskom objektu Druga kuća, Zornić je toga dana potrošio 127 maraka.

Da bi isti dan u objektu Aquasan Technology doo na falafele, tortilje, dobio četiri računa od po 79 maraka, 72,50, 87,50 i 53,50 marke. Za sve ove iznose Zornić je priložio duplikate fiskalnih računa.

U restoranu Sjaj kod Belog Mahir Delić potrošio je za ručak 101 marku.

Častilo se i u Neumu, što pokazuju računi koje je “pravdao” Mirza Musić. Musić je tako drugog augusta 2019. godine na račun firme u hotelu Zenit potrošio 73 marke i to za platu Zenit, za picu, te ledene čajeve i piva.

I to ne bi bilo puno neobično da se nije jelo i pilo u 22.27 sati i to u petak, u hotelu koji je od sjedišta firme udaljen skoro 200 kilometara.

Direktor Toplana Zornić trošio na ručkove najčešće u restoranu u Avazu. Tako je u petak, 2. augusta 2019. godine, u 18 sati dobio račun na iznos od 154 marke.

U Avazovom restoranu častilo se najskupljim jelima i 6. augusta i to u pola 12 navečer.

U kasne sate direktor se sa društvom častio punjenom telećom šniclom, biftekom rojal, bosanskom platom, pilećim prsima, a između ostalog pila se i “Corona”. Tu noć direktor je na račune koji su pristizali svako dvije i tri minute potrošio 214,50 maraka. A već sutradan tu je ponovo pio kafu i prirodne sokove te jeo sladoled, za 24,50 marke.

Da se rado vraćao u Avazov restoran pokazuju i računi od 11. i 13. augusta.

Te nedjelje, 11. augusta, Zornić se počastio bogatim ručkom. Na meniju direktora bila je sarajevska čorba, pasta sa škampama, bosanska plata, riblji medaljoni, uštipci, medaljoni prizma, ravioli te sokovi. Nedjeljni ručak Zornić je platio iz budžeta preduzeća skromnih 167,50 maraka.

Nešto manji račun bio je za večeru 13. augusta i iznosio je 147,50 maraka. U istom restoranu za jednu večer, 15. augusta, Zornić je potrošio čak 376,50 maraka.

U restoranu Piano Zornić je 21. augusta potrošio 509,50 maraka.

Njemu su u roku tri minute ispostavljena tri računa čiji zbir iznosi nečiju mjesečnu plaću. Jeo se ramstek, sezonske salate, pića, i obavezno travarica.

Iako su vršioci dužnosti direktora imali osnovne plaće u iznosu od 2.907 maraka ne uključujući topli obrok, prijevoz i šta sve ne, oni su donosili na pravdanje i račune od tri marke. Svoj budžet nisu opterećavali ni za sokove koje su pili.

Vikendom se Zornić, vjerovatno na putu ka moru, svratio u restoran Kovačević gdje se počastio janjetinom i pićima za 77 maraka, a u istom periodu ponovo se meso jelo u restoranu Orahovica u Konjicu i to za 47 maraka. Po povratku na posao, Zornić je 3. septembra iz blagajne na ime ovih računa tražio isplatu 124 marke.

U kasne sate, tačnije u pet do 12, 12. septembra, Zornić se opet častio večerom u Avazovom restoranu. Ova večera Toplane je koštala 280,50 maraka. Na meniju su se naši bifetk, ramstek, medaljoni, lady steak, te pića raznih vrsta.

Nešto jeftinija je bila večera koju je Zornić sebi priuštio u istom restoranu 24. septembra i to za 243,50 maraka.

Trećeg i četvrtog oktobra 2019. godine Zornić je obilno ručao i doručkovao u Maxi motelu Brajević. Večera je koštala 180 maraka, a doručak, pretpostavljamo jer se radi o računu izdatom u 10 sati ujutro, iznosio je 300 maraka.

Neobično je da se u 10 sati servirao biftek, miješano meso, vino graševina, livanjski sir, salate, piva, sokovi, riba lubin, šnicla natur i redom po meniju.

Da mu se svidjela ponuda jela dokazuje i činjenica da je Zornić u istom motelu jeo i 9. oktobra u 11.46 sati, opet za 301,50 marku, te 11. oktobra kada je račun iznosio 184,50 maraka.

Nakon tog ručka Zornić je skoro isti meni imao i 15. oktobra kada je potrošio 155,50 maraka, a u Maxi motelu Brajević obilno se ručalo i dan poslije za 383,50 maraka.

Tomislav Martinović je za ručak u Paper Moonu potrošio 124 marke, a dok je sjedio u tom objektu, izdato mu je sedam računa.

U Bašči kod Ene, 20. decembra, Berin Alagić, direktor koji je došao nakon što je smijenjen Zornić, potrošio je 234,50 marke. Za vrijeme boravka u objektu izdato mu je 11 računa, a častilo se telećim mišićima, uštipcima, tarhanom, slaganim kajmakom, janjetinom, sokovima i drugim napicima.

Alagić je u Paper Moonu, sedmog februara 2020. godine, potrošio 182,50 marke, uglavnom na cijeđene sokove, bifteke u umacima, salatu sa lososom, a pio se i Jagermeister, te viljamovke.

U Pravoj priči Alagić je ručao za 181 marku, a u restoranu Začin 113 maraka, opet na bifteke i viljamovku.

U ugostiteljskom objektu Dženita, Sejfo Ušanović potrošio je 198 maraka.

Mahir Delić, zadužen za pravne poslove, kupio je dan nakon osmog marta ruža u iznosu od 180 maraka. Za nadati se da ih je podijelio radnim kolegicama, jer su kupljene na račun preduzeća.

U istoj trgovini i isti dan je isti broj ruža kupio i njegov kolega Mirza Musić. Kome su obojica podijelili ruže za 360 maraka, ostaje nepoznanica.

Toplane su 29. maja kupile i dva suvenira – novac kralja Stjepana Tomaševića u zlatari Sofić, od po 125 maraka.

Kako Faktor saznaje, jedan suvenir je poklonjen prilikom posjete slovenačke ambasadorice Toplanama.

Častio se Musić sirevima, rakijom viljamovkom, rakijom od dunje, vinom Blatina, pivama, ručno rađenom tjesteninom i purećom šavarmom.

U Pravoj priči Berin Alagić je 16. juna za ručak dao 190 maraka, a 24. juna 163 marke, a u piceriji Roma 2. jula 192 marke. Alagić je ručao i u Hadžićima u restoranu Zovik, za 148 maraka, na računu su se našla i žestoka pića.

Tražio je Alagić od svojih podređenih da mu se pravdaju putni nalozi koje je slučajno zagubio, pa naknadno našao i tražio isplatu za njih iz blagajne preduzeća prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79