Tanović o smrti Karahasana: Nemam riječi da opišem tugu, hvala za sve dragi Profa

Bosanskohercegovački oskarovac i jedan od naših najboljih reditelja Danis Tanović bio je pogođen smrću jednog od velikana bh. književnosti Dževada Karahasana.

– Umro je Dževad Karahasan. Nemam riječi da opišem tugu koju osjećam. Umro je dragi prijatelj, divni profesor, veliki čovjek koji me puno toga naučio. Hvala za sve dragi Profa – naveo je.

Književnik Dževad Karahasan preminuo je u 70. godini, javila je njegova obitelj.

Dževad Karahasan, rođen 1953. u Duvnu, u tadašnjoj Jugoslaviji, jedan je od najznačajnijih glasova europske književnosti. Autor, esejist i književnik pobjegao je iz Sarajeva 1993. godine, a tri godine kasnije postao je gradski dužnosnik u Grazu”, piše austrijski list Kleine Zeitung koji je izvijestio o smrti književnika.Bosanskohercegovački književnik, akademik i univerzitetski profesor Dževad Karahasan preminuo je u 70. godini.

Vijest o smrti austrijskim medijima je potvrdila porodica.

S teškom bolešću borio se dvije godine; u posljednje vrijeme bolest je uznapredovala te nisu pomogle ni brojne terapije.

Prošao je operativni zahvat, mukotrpna zračenja, razne druge terapije, bio je pod stalnim nadzorom austrijskih doktora, ali je bolest bila jača.

“Preminuo je Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih evropskih autora. Kako je saopćila njegova porodica, preminuo je u 70. godini”, objavio je Kleine Zeitung.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu, današnjem Tomislavgradu, 1953. godine.

U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Bogata karijera

Rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu.

Radio je kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao gostujući profesor na univerzitetima u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu i Baselu, bio je stipendist DAAD Berlin, pisar Grada Graza te lektor za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Slavistici na Univerzitetu Georg-August u Gottingeun.

U karijeri je objavio više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti.

Eseje, pripovijetke i studije objavljivao je u uglednim evropskim časopisima u Sarajevu, Berlinu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugim evropskim gradovima.

Njegove knjige prevedene su na dvadesetak svjetskih jezika.

Za roman Istočni divan je 1990. godine dobio nagradu za najbolji roman u tadašnjoj Jugoslaviji.

Dobitnik je i jednog od najznačajnijih evropskih priznanja, Goetheove nagrada za književnost, koja nosi ime po najsvestranijem njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79