Tarik Trako, zatvorski policajac koji je lažirao uvjerenje o stručnom osposobljavanju

Banjalučko Okružno tužilaštvo je početkom oktobra prošle godine formiralo predmet protiv Tarika Trake i još nekoliko osoba, a na osnovu prijave koju su zaprimili i koja se odnosi na polaganje pravosudnog ispita u Republici Srpskoj, potvrđeno je za Oslobođenje u Tužilaštvu u Banjoj Luci.

U ovoj pravosudnoj instituciji ističu da je predmet u radu kod postupajućeg tužioca.

Trako je, kako je potvrđeno, sin Hidajeta Trake, aktuelnog pomoćnika federalnog ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija. Protiv mlađeg Trake je, kako se saznaje, u toku postupak pred zeničkim Sudom zbog optužnice koju je podiglo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Osim Tarika Trake, koji je zatvorski policajac, optužnicom su obuhvaćeni i Mirsad Valjevac (64), direktor kompanije MGV Gradnja iz Zavidovića, a terete se za krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje isprave.

Prema navodima iz optužnice, koja je objavljena na internet-stranici Tužilaštva ZDK-a, direktor MGV Gradnje Mirsad Valjevac je 14. februara 2019. u poslovnu ispravu unio neistinite podatke, a potom je ovjerio svojim potpisom i službenim pečatom firme.

On je sačinio uvjerenje u koje je unio podatak da je Tarik Trako, od 1. januara 2018. pa do 31. decembra 2018, u firmi MGV Gradnja obavio stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na poslovima svoje struke, a nakon stjecanja visoke stručne spreme, te stekao radno iskustvo utvrđeno kao uvjet za rad u svom zanimanju u ukupnom trajanju od godinu.

Uvjerenje je napravio iako je znao i bio svjestan da Tarik Trako u navedenom periodu nije bio na stručnom osposobljavanju u navedenoj firmi, jer je bio zaposlen na neodređeno radno vrijeme u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo kao zatvorski policajac/stražar, gdje mu je radni odnos prestao 31. augusta 2019. godine.

Tariku Traki se stavlja na teret da je 21. februara 2019. godine nabavio lažnu javnu ispravu, a zatim je upotrijebio kao pravu na području grada Zenice, tako što je pribavio lažno uvjerenje da je bio na stručnom osposobljavanju u firmi MGV Gradnja Zavidovići.
Lažnim uvjerenjem dokazivao je da ima radno iskustvo u trajanju od jedne godine na poslovima visoke stručne spreme, odnosno bachelora općeg prava. Uvjerenje je priložio uz prijavu na javni konkurs Agencije za državnu službu za popunu radnog mjesta državnog službenika u KPZ-u Zenica na radno mjesto stručni saradnik/kriminolog, gdje je traženo kao uvjet radno iskustvo u trajanju od jedne godine. Učinio je to iako je znao da nije bio na stručnom osposobljavanju u navedenoj firmi.

Hidajet, otac Tarika Trake, pomoćnik je federalnog ministra pravde, a 2013. je bio čak i privođen zbog ometanja rada pravosuđa. Bio je osumnjičen da je izvršio nedozvoljeni premještaj zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu Lutka iz jednog kazneno-popravnog zavoda u drugi, u koji nikako nije smio biti premješten zbog ugroženosti sigurnosti i života. Međutim, protiv starijeg Trake nikad nije proveden sudski postupak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79