Tegeltija još čeka odobrenje Hrvatske: Tri mjeseca bez odgovora za konzula BiH u Rijeci

Tegeltija još čeka odobrenje Hrvatske: Tri mjeseca bez odgovora za konzula BiH u Rijeci


Prošla su tri mjeseca otkako je Predsjedništvo BiH imenovalo Milana Tegeltiju za konzula u Generalnom konzulatu BiH u Rijeci, ali iz Hrvatske još nema službenog odgovora.

Prema informacijama koje prenosi Raport, Tegeltija se još nije pojavio na pripremama koje organizira Ministarstvo vanjskih poslova BiH za sve bh. ambasadore i konzule.

Prema diplomatskim pravilima, zemlja domaćin treba odobriti agreman za ambasadore ili egzekvaturu za konzule, a Tegeltija još nije dobio zeleno svjetlo. Ako odgovor iz Hrvatske ne stigne do kraja maja, bit će upitno hoće li mu uopće biti dopušteno preuzeti dužnost konzula.

Milan Tegeltija, koji je zbog korupcije sankcioniran od strane Vlade SAD, nalazi se na crnoj američkoj listi, što dodatno komplicira njegovu situaciju. Kao osoba s takvom biografijom, suočava se s nizom ograničenja, uključujući potencijalnu izolaciju i nemogućnost otvaranja bankovnog računa u Hrvatskoj.

Izvori iz diplomatskih krugova procjenjuju da bi, ako je Hrvatska željela odobriti Tegeltiju, to već učinila. Uobičajeno je da zemlja primateljica ne mora obrazlagati zašto nije dala odobrenje za diplomatu.

Pokušaji da se provjeri spremnost Generalnog konzulata u Rijeci za dolazak Tegeltije nisu urodili plodom, jer se niko nije javljao na dostupne brojeve telefona. U Ambasadi BiH u Zagrebu saznali smo da Generalni konzulat BiH u Rijeci trenutno ne radi. Razlozi za to nisu poznati, a upit je upućen Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Generalni konzulat u Rijeci otvoren je u augustu 2022. godine, a njegovo konzularno područje obuhvata nekoliko županija u Hrvatskoj. Ipak, skoro dvije godine nakon otvaranja, nije jasno da li konzulat ispunjava svoju svrhu i pruža li usluge građanima BiH u Hrvatskoj. Konzulat, međutim, redovno prima sredstva iz budžeta BiH za kiriju, režije i plaće zaposlenih.

Sve dok ne budu poznati učinci i efekti rada ovog konzulata, može se smatrati da je to još jedna institucija koja služi za uhljebljavanje, poput slučaja Milana Tegeltije..



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija