Tegeltija nakon dodatnih raspoređivanja vojnika EUFOR-a u BiH: To nije bilo potrebno!

Tegeltija nakon dodatnih raspoređivanja vojnika EUFOR-a u BiH: To nije bilo potrebno!


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da nije bilo potrebe za dodatno raspoređivanje pripadnika EUFOR-a u BiH, jer u BiH niko od građana ne razmišlja o bilo kakvim oružanim sukobima ili nesporazumima.

“Iz izjave ministra (odbrane Sifeta) Podžića sam razumio da je neko tražio u BiH dolazak dodatnih vojnika EUFOR-a u BiH. Ne znam da li je to neko zvanično uradio i ko je to imao ovlaštenje, jer za sva pitanja odbrane zaduženo je Predsjedništvo BiH, koje nije tražilo dodatno razmještanje pripadnika EUFOR-a u BiH”, izajavio je Tegeltija Srni.

On je rekao da mu je poznato da je bilo pojedinačnih stavova i zahtjeva za raspoređivanje dodatnih snaga EUFOR-a koje su uglavnom došle od pojedinaca iz političkog Sarajeva.

Tegeltija je dodao da je u pismu koje je dobio od komandanta EUFOR-a navedeno da su organi EU donijeli odluku o dodatnom raspoređivanju pripadnika Eufora u BiH, a kao razlog za to su naveli političku i bezbjednosnu situaciju ne u BiH, već u okruženju.

Tegeltija je podsjetio da je EUFOR ovdje dugo prisutan i da je u okviru EUFOR-a predviđeno 3.500 vojnika za BiH.

“Trenutno u BiH ima oko 600 vojnika koji su raspoređeni, sa dodatnih 500 pripadnika EUFOR-a, koji bi trebalo da dođu u naredne dvije sedmice, to će biti 1.100 vojnika. Ono što je ohrabrujuće iz pisma koje je dostavio komandant EUFOR-a jeste procjena EUFOR-a da trenutno u BiH ne postoje bilo kakve bezbjednosne ili političke prijetnje, što bi izazvalo nesigurnost među građanima“, istakao je Tegeltija.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija