Tegeltija: Nismo krivi za nenabavku vakcina

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na današnjoj konferenciji za medije najavio je da bi ubrzo u našu zemlju trebale stići 89.200 “AstraZeneca” vakcina iz COVAX sistema te da bi kroz program Evropske unije, u drugoj polovini aprila trebalo da počne isporuka vakcina zemljama zapadnog Balkana.

Novalić poslao apel za pomoć: “Pozivam sve da mi predlože kako da nabavimo vakcine”

– Procjena je da će BiH u prvom kvartalu biti dostupno najmanje 120.000 do 150.000 vakcina od Evropske unije – rekao je Tegeltija.

Tegeltija smatra da krivica za nenabavku vakcina nije na Vijeću ministara jer država nikada nije nabavljala potrepštine za zdravstveni sektor u BiH.

– Da li je Vijeće ministara išta nabavljalo do sada u epidemiji? Maske? Respiratore? Vakcine za sezonski grip? Nije nabavljano državnom nivou. Odjednom kad se pojavi problem pokuša se premjestiti sve na Vijeće ministara. Sve ono što je bilo globalno, Vijeće je ispregovaralo. Obezbijedili smo zakonski okvir da se sve realizuje – rekao je Tegeltija prenosi Avaz.

Zašto prvi čovjek državne vlasti ne nabavlja vakcine?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79