Tegeltija odgovorio Komšiću: Uvođenje PCR testa nije poželjno, šteta je veća od koristi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odgovorio je članu Predsjedništva BiH Zoranu Tegeltiji da uvođenje novih mjera za građane koji ulaze u BiH nije poželjna opcija.

U odgovoru je navedeno da su se predstavnici ministarstva zdravstva oba entiteta i Distrikta Brčko složili da predstojeći, očekivani dolazak građana iz zemalja Evrope i susjednih zemalja ne bi znatno pogoršao trenutnu situaciju.

– U kontekstu mogućnosti uvođenja PCR testova i dodatnih mjera pri ulasku u zemlju, posebno za naše građane čiji se dolazak očekuje za vrijeme predstojećih vjerskih praznika, konstatovano je da bi uvođenje karantina ili eventualno izolacijskih prostora na granici BiH potencijalno izazvalo dodatne probleme i da već trenutno opterećeni zdravstveni i inspekcijski sektori takvu aktivnost na nivou entiteta ne bi mogli provesti” – napisao je Tegeltija Komšiću.

Dodao je da bi posljedice bile veće nego korist po zdravstveni sistem u BiH.

– Na kraju sastanka zajednički je zaključeno da do daljnjeg ostaju na snazi trenutno važeće mjere i da ne bi bilo poželjno uvoditi nove mjere za građane susjednih zemalja, jer bi to proizvelo veće štetne posljedice nego korist po zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini i dodatno usložnilo situaciju – zaključio je Tegeltija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79