Tegeltija odlazi: Ko će biti novi predsjednik VSTV-a i kako se bira?!

Tegeltija odlazi: Ko će biti novi predsjednik VSTV-a i kako se bira?!


Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, najavio je da će sljedeće sedmice, nakon sjednice VSTV-a u Sarajevu, podnijeti ostavku na ovu funkciju.

On je ovu odluku saopćio na konferenciji za medije u Banjoj Luci.

Tegeltija je u svom obraćanju iznio svoje viđenje pritisaka koje je imao dok je bio na čelu ove institucije, povezujući sve s političkom pozadinom. Direktno je optužio vrh SDA da je radila aktivno na njegovom rušenju s ciljem preuzimanja pravosuđa u BiH.

Kako je najavio, nakon nakon njega sljedeći cilj će biti rušenje glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i naglasio da mu je sigurnost ugrožena te da ga institucije države ne štite. Poručio je i da više nema povjerenja u VSTV. Kako je rekao, u ovim okolnostima više neće obavljati nijednu pravosudnu funkciju.

Sjednica na kojoj će i formalno podnijeti ostavku bit će održana naredne sedmice. Ali, šta dalje i ko će rukovoditi ovom institucijom?

Naime, procedura je jasna. Tegeltijinom ostavkom, prestaje da važi i mandat njegovih potpredsjednika. No, prije toga, na sjednici VSTV-a, nakon što Tegeltija podnese ostavku donosi se odluka o pokretanju izbora upražnjenih mjesta u VSTV-u. Poslije procedure izbora upražnjenog člana, kojeg biraju sve sudije iz RS tajnim glasanjem, i mora biti Srbin, zakazuje se nova sjednica i bira novo rukovodstvo, novi predsjednik i potpredsjednici, prenosi Avaz.

I ovdje je procedura jasna. VSTV-e nema predsjednika, sve dok se ne izabere novi. A kada se bira novi predsjednik, moraju se izabrati i novi potpredsjednici, s tim da ne smiju biti iz istih konstitutivnih naroda.

Osim toga, svi članovi vijeća se biraju prema unaprijed određenom nacionalnom ključu. Ali, kada je u pitanju izbor predsjednika on se bira tajnim glasanjem između među 15 članova. Ali i tu se mora gledati nacionalni ključ i zastupljenost naroda na čelnim pozicijama u pravosuđu. Bilo kako bilo, ova procedura neće biti okončana ni za mjesec dana. Novog predsjednika VSTV dobit ćemo tek naredne godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija