Tegeltija otkrio: Uskoro stiže dva miliona doza!

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara izjavio je da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku raspolaže sa oko 930.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

Tegeltija je istakao da oko dva miliona doza, između ostalog, i iz sistema COVAX i EU mehanizma, treba stići u BiH do kraja trećeg kvartala.

U toku su aktivnosti nabavke Pfizer vakcina koju provode predstavnici nadležnih zdravstvenih institucija entiteta i Brčko distrikta i Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara na osnovu iskazanih potreba u iznosu od 1.220.000 doza.

“S obzirom na to da vakcine u BiH pristižu u kontinuitetu, apelujemo na sve institucije koje se bave imunizacijom da građanima omoguće pristupačnije vakcinalne punktove i otvorenije krenu u kampanju masovnije imunizacije stanovništva da bi kretanje bilo sigurnije i da bismo spremnije dočekali početak nove školske godine”, naglasio je predsjedavajući Tegeltija.

Iako je epidemiološka slika trenutno relativno mirna, Tegeltija je naveo da, prema izjavama zdravstvenih stručnjaka, opasnost nije prošla i da nije trenutak da se zanemare preporučene mjere zaštite.

“Stoga još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, te pristupe vakcinaciji, kao glavnom javnom zdravstvenom alatu u borbi protiv Covida”, poručio je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79