Tegeltija ponudio rješenje kojim bi Dodikov SNSD priznao Schmidta kao visokog predstavnika

Tegeltija ponudio rješenje kojim bi Dodikov SNSD priznao Schmidta kao visokog predstavnika


Gordijev čvor zvani formiranje vlasti na nivou FBiH, odnosno imenovanje predsjednika i potpredsjednika, kao i Vlade FBiH, nije ni blizu raspetljavanja. Osmorki nedostaje jedna ruka u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH da bi uopće mogli predložiti potpredsjednika FBiH iz svoijhih redova. Iz SDA na suptilne načine najavljuju blokadu u formiranju vlasti ako ne budu njen dio.

U cijelu priču sada se ubacio i bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija sa svojim prijedlogom rješenja. U poplavi svih mogućih i nemogućih prijedloga koji su se mogli čuti proteklih dana, Tegeltijino rješenje se doima kao da nije “bez pameti”. Međutim, ono može biti ostvareno isključivo na jedan od dva načina. Prvi je da ovakvo rješenje, kakvo predlaže Tegeltija, može nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt novom odlukom. Ako je mislio na ovakav scenarij, to bi značilo da Tegeltija, za razliku od svog stranačkog šefa, priznaje da je Schmidt visoki predstavnik sa svim ovlastima koje ima, uključujući i bonske.

Druga mogućnost je da Parlament BiH, u oba doma, prvo usvoji izmjene Izbornog zakona BiH koje je Schmidt nametnuo 2. oktoba. To bi značilo da Schmidtovu odluku mora podržati i SNSD. Tek nakon toga bi državni parlamernt mogao usvojiti predloženo rješenje. S obzirom na stav SNSD-a prema Schmidtu s pravom se postavlja pitanje koliko je Tegeltija bio ozbiljan kada je smišljao ovakvo rješenje.

– Problem formiranja vlasti u FBIH moguće je riješiti vrlo jednostavnom zakondavnom intervencijom na liniji sadašnjeg, kojom položaj Hrvata ne bi bio narušen, a riješena bi bila sadašnja situacija u Klubu Bošnjaka. U nastavku slijedi moguće rješenje uz objašnjenje.

“Izuzetno, 10 delegata iz jednog kluba mogu predložiti predsjednika/potpredsjednika FBIH ukoliko je u tih 10 delegata najmanje dva delegata iz kantona koji daje najveći broj delegata u taj Klub”

Na ovaj način Hrvatski klub bi bio zaštićen od preglasavanja jer bi pored 10 delegata među njima morala biti minimalno dva iz Hercegovačko-neretvanskog Kantona, dok bi dva delegata iz Tuzlanskog kantona među 10 u Klubu Bošnjaka bila dovoljna za prijedlog, a to je ono što Osmorka ima, objavio je Tegeltija na Twitteru.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija