Tegeltija poručio: Sve smo ispunili, ne postoji više nikakav izgovor zašto ne isporučuju vakcine

Vijeće ministara BiH ma današnjoj sjednici utvrdilo je i hitno će uputiti Predsjedništvu BiH Prijedlog amandmana na Ugovor o nabavki vakcina – „Commitment agreement-committed purchase arrangement“ između Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), a za bh. potpisnika je predložena ministarka civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Istovremeno su prihvaćeni Sporazum između Savjeta ministara BiH i AstraZeneke AB (AstraZeneca AB) o odšteti AstraZeneke (AZD1222) i Ugovor o obeštećenju od strane Kovaksa za države koje vrše nabavku preko agencija za nabavku između Savjeta ministara BiH i Fajzera/Bionteha (Pfizer/BioNTech).

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija u izjavi za medije rekao je kako problem što naša država još uvijek nema vakcine leži u proizvođačima.

– Postigli smo saglasnost s Pfeizerom i AstraZenekom o isporuci vakcina. Ne postoji više nikakav izgovor zašto ne isporučuju vakcine. Možemo očekivati da ćemo prvo dobiti Pfeizer vakcine, a potom i AsatraZenecu. Vakcine će biti isporučena do kraja prvog polugodišta, rekao je Tegeltija.

Tegeltija je pozdravio činjenicu da se vakcine nabavljaju i od ruskog i kineskom proizvođača te da u sve većem broju ulaze u našu zemlju. Tegeltija je prokomentirao i izjave ministrice vanjskih poslova Bisere Turković koja je izjavila da su vakcine AstraZenece namijenjene siromašnim zemljama.

– Ne slažem se izjavama Bisere Turković, da se tako obraća proizvođačima, ali se ne slažem ni sa postupkom AstraZenece koja najavljuje da će tuži državu zbog jedne medijske izjave, iako nam nije isporučila 65.000 vakcina koje su bile naručene, naglasio je Tegeltija.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79