Tegeltija: Red je da direktor UIO BiH bude Srbin

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, rekao je za Srnu, govoreći o procesu imenovanja kadrova u državnim institucijama da je otvoren proces imenovanja direktora i zamjenika Obavještajno-sigurnosne agencije OSA.

– Nadam se da ćemo u toku naredne sedmice imati nekoliko sastanaka vezanih za proces imenovanja i da ćemo u naredne dvije sedmice na sjednici Vijećaa ministara imati prijedlog za imenovanje direktora OSA-e i njegovog zamjenika – rekao je Tegeltija.

Kad je u pitanju Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, Tegeltija je istakao da tu postoji apsolutno neslaganje, te da su interes za tu poziciju iskazali i Bošnjaci i Hrvati, ali i Srbi.

– Stanovišta sam da je, prema svim dogovorima koji su postojali kada su imenovani prvi i drugi direktor UIO, red da novi direktor bude iz reda srpskog naroda – poručio je Tegeltija.
On je naglasio da je put BiH ka EU jedno od pitanja o kojem postoji visok stepen konsenzusa u BiH, ali da oko brzine kretanja na tom putu postoje različita mišljenja i otvorena pitanja.

– U tom procesu mi nismo sami, postoji partner, a to je EU. Lično mislim da su pred BiH, u ovih 14 prioriteta, postavljeni previsoki kriterijumi, koji nikada ni za jednu zemlju nisu postavljeni u tako ranoj fazi, kada BiH još nije dobila ni status kandidata – Kazao je Tegeltija.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79