Tegeltija sa Szijjartom: Mađarska će osigurati dovoljno plina za BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija boravi u New Yorku, gdje je učestvovao na plenarnoj sesiji Međunarodnog foruma o pregledu migracija. Tegeltija se u New Yorku sastao i s ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom.

Tegeltija je izjavio da je sa Szijjartom razgovarao i o snabdijevanju energentima, o cijeni energenata, kao i alternativnim pravcima snabdijevanja plinom, ukoliko dođe do zatvaranja nekih tokova.

“Od Mađarske smo dobili uvjerenje da će Bosna i Hercegovina, s obzirom na to da je mali potrošač, kroz bilo koju liniju koja ide kroz tu zemlju, biti osigurana dovoljnim količinama”, rekao je Tegeltija.

On je rekao i da je sa Szijjartom podijelio mišljenje da je najbolje da se kriza u Ukrajini što prije završi kako bi se pokušao riješiti i problem cijena energenata i hrane. Tegeltija je naglasio da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Mađarske izuzetno važni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79