Telemach ignorira korisnike, morat će se ići na kolektivne tužbe?

Unatoč stavu Ombudsmana za zaštitu prava potrošača BiH, čini se kako operater kabelske televizije Telemach neće dozvoliti svojim korisnicima prijevremeni raskid ugovora, unatoč tomu što su nedvojbeno upravo oni sami prekršili ugovore koje su potpisivali s korisnicima. To pak ne znači da se ugovori naposljetku ipak neće moći raskinuti, ali Telemach će definitivno na sve moguće načine pokušati zadržati korisnike unatoč tomu što su ih nedvojbeno prevarili.

Podsjećamo, s prvim danom ove godine korisnici usluga Telemacha ostali su neugodno iznenađeni činjenicom da u programskoj šemi više nema kanala Arena Sport, na kojima su se mogli pratiti najatraktivniji sportski događaji na planetu, u prvom redu nogometna Liga prvaka i Europa liga. Kanali su jednostavno zatamnjeni bez bilo kakve prethodne najave niti s bilo kakvim naknadnim objašnjenjem. Također, Telemach je nedostupan medijima te iz ove kompanije nije moguće dobiti bilo kakav komentar menadžmenta koji bi ponudio bilo kakvo suvislo objašnjenje javnosti zbog čega u njihovoj šemi više nema Arena Sport kanal. Kako sada stvari stoje Arena Sport kanali neće se vraćati u ponudu Telemacha.

Umjesto toga, uposlenici Telemacha kontaktiraju korisnike pojedinačno, i to, čini se, za početak one koji najglasnije prosvjeduju po društvenim mrežama zbog ukidanja kanala Arena Sporta, što dovoljno govori o ozbiljnosti kompanije. Izgleda kako im je cilj za početak umanjiti bijes korisnika, a potom cijelu stvar rastegnuti dovoljno dugo da istekne rok za reklamaciju zbog kršenja ugovora, a koji istječe s 31. siječnja ove godine.

No, ovo je samo posljednja kap nekorektnog ponašanja ove kompanije koja je prelila čašu nezadovoljstva korisnika. Telemach već godinama nenajavljeno dodaje i ukida kanale u svojoj šemi, pri tom redovito izbjegava obavijestiti korisnike o izmjenama. Također, na umjetan način „frizira“ broj kanala, jer u svojoj šemi ima na desetke kanala koji nemaju nikakvu svrhu i koji nemaju doslovno nikakvu gledanost. S druge pak strane, atraktivne sadržaje gotovo redovito zatamnjuje, iako korisnici potpisanim ugovorima nisu pristali na bilo kakvo zatamnjivanje sadržaja, nego plaćaju uslugu kako bi mogli gledate sav sadržaj kanala koje plaćaju.

Tako se postavlja pitanje na koje Telemach sigurno neće odgovoriti – hoće li se sada kad nema kanala Arena Sport zatamnjivati utakmice Lige prvaka koje prenosi HRT?

Institucija Ombudsmana za zaštitu prava potrošača BiH jasno je utvrdila kako je Telemach prekršio ugovor koji je potpisao s korisnicima te kako je korisnici imaju pravo na raskid ugovora. Opširnije o tomu pročitajte OVDJE.

Ipak, čini se kako će korisnici moći riješiti svoje probleme kolektivnim tužbama zbog jednostranog kršenja ugovora od strane Telemacha. Kako sada stvari stoje, važno je da svaki nezadovoljni korisnik uloži reklamaciju pisanim putem. Pojednostavljeno rečeno, svaki korisnik treba formalno zatražiti raskid ugovora s Telemachom kako bi imao dokaz da je tražio raskid ugovorne obveze. Ukoliko Telemach to odbije, onda će se sudskim putem, kolektivnom tužbom moći tražiti pravna zadovoljština.

Inače, uloga Telemacha na medijskom tržištu kako BiH tako i regije je visoko suspektna s obzirom na to da je vlasnik Telemacha ujedno i vlasnik news kanala koji su duboko politički pristrani i koji svakodnevno narušavaju i onako krhke međunacionalne odnose u zemlji.

Također, Telemach se ucjenjivački ponašao i prema svojim konkurentima od kojih je tražio da praktički financiraju rad jednog privatnog news i sportskog kanala, na što nisu pristali ni Home TV ni Moja TV ni M:tel.

Još uvijek se pak čeka reakcija RAK-a, regulatora u ovom sektoru koji ima ovlasti na Telemachom. Ipak, važno je znati da RAK ne može određivati kabelskim operaterima koje će kanale imati u svojoj ponudi, nego je sama kompanija ta koja odlučuje kakav će poslovni odnos imati s korisnicima.

Sve u svemu, čini se kako će naposljetku o svemu odlučivati sudovi koji će morati utvrditi vara li Telemach svoje korisnike i je li legalno kršiti potpisane ugovore i pri tom ignorirati korisnike prenosi Dnevnik.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79